Παρασκευή 12 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαύρα φυτά ίσως ανθίζουν σε πλανήτες με δυο ήλιους

Μαύρα φυτά ίσως ανθίζουν σε πλανήτες με δυο ήλιους

Τα εξωγήινα λιβάδια ίσως δεν είναι πράσινα, υποδεικνύουν οι υπολογισμοί Βρετανών ερευνητών. Στους εξωπλανήτες που βρίσκονται σε συστήματα με δύο άστρα, τα φυτά δεν αποκλείεται να είναι γκρι ή και μαύρα, ώστε να απορροφούν φως σε πολλά μήκη κύματος.

Τα εξωγήινα λιβάδια ίσως δεν είναι πράσινα, υποδεικνύουν οι υπολογισμοί Βρετανών ερευνητών. Στους εξωπλανήτες που βρίσκονται σε συστήματα με δύο άστρα, τα φυτά δεν αποκλείεται να είναι γκρι ή και μαύρα, ώστε να απορροφούν φως σε πολλά μήκη κύματος.

Τα γήινα φυτά φαίνονται πράσινα επειδή ανακλούν τα πράσινα μήκη κύματος και απορροφούν μόνο την γαλάζια και κόκκινη ακτινοβολία που χρειάζονται για τη φωτοσύνθεση.

Τα μήκη κύματος που απορροφά η χλωροφύλλη υπαγορεύονται από το χρώμα του ίδιου του Ήλιου -τα άστρα μπορεί να φαίνονται από κόκκινα έως γαλάζια, ανάλογα με το πόσο θερμά είναι.

Σε συστήματα που περιλαμβάνουν δύο άστρα (όπως στην ένθετη αριστερά), τα φυτά θα είχαν συμφέρον να απορροφούν ακτινοβολία σε περισσότερα μήκη κύματος, ώστε να αξιοποιούν καλύτερα την ενέργεια των μητρικών τους άστρων.

Η ανάμειξη ουσιών σαν την χλωροφύλλη, οι οποίες απορροφούν σε διαφορετικά μήκη κύματος η καθεμία, θα έκανε αυτά τα εξωγήινα φυτά να φαίνονται σκούρα στα ανθρώπινα μάτια, από γκρι έως και κατάμαυρα.

«Αν ένας πλανήτης βρισκόταν σε ένα σύστημα με δύο ή περισσότερα άστρα, θα υπήρχαν δυνητικά πολλές διαθέσιμες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτούν τη φωτοσύνθεση […] Ανάλογα με το χρώμα της αστρικής ακτινοβολίας, τα φυτά θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά» αναφέρει ο Τζακ Ο’Μάλεϊ-Τζέιμς, υπεύθυνος της μελέτης στο Πανεπιστήμιο St. Andrews.

Ο ερευνητής παρουσίασε τα συμπεράσματά του την Τρίτη στο συνέδριο της βρετανικής Βασιλικής Αστρονομικής Ένωσης.

Καφέ νάνοι, μαύρο γρασίδι

O Ο’Μάλεϊ-Τζέιμς προσομοίωσε την κίνηση πλανητών σαν τη Γη σε δυαδικά συστήματα που περιλάμβαναν άστρα σαν τον Ήλιο και κόκκινους νάνους.

Οι κόκκινοι νάνοι είναι το πλέον συνηθισμένο είδος άστρου στον Γαλαξία μας. Πρόκειται για μικρά, ασθενικά άστρα που εκπέμπουν αμυδρό κοκκινωπό φως, και συχνά απαντώνται σε δυαδικά συστήματα μαζί με άστρα σαν τον Ήλιο.

Μάλιστα το 50% των καφέ νάνων και το 25% των άστρων σαν τον Ήλιο εκτιμάται ότι είναι μέλη δυαδικών συστημάτων.

Οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι πλανήτες σαν την Γη μπορεί να κινούνται σε σταθερές και φιλόξενες τροχιές σε τέτοιου είδους δυαδικά συστήματα.

Ειδικά όσον αφορά τα σχετικά σκοτεινά συστήματα με κόκκινους νάνους, ο Ο’Μάλεϊ-Τζέιμς εκτιμά ότι τα φυτά θα είναι σκούρα, ώστε να απορροφούν όσο περισσότερο φως μπορούν.

Τα φυτά αυτά «μπορεί να φαίνονται μαύρα στα δικά μας μάτια, απορροφώντας σε όλο το εύρος του ορατού φάσματος. Δεν αποκλείεται επίσης να μπορούν να χρησιμοποιούν την υπέρυθρη και υπεριώδη ακτινοβολία στη φωτοσύνθεση» εικάζει ο ερευνητής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΕΠΟ σε Άρη και Παναθηναϊκό: «Τελικός στο Πανθεσσαλικό χωρίς κόσμο ή σε άλλο γήπεδο με κόσμο;»

Η ΕΠΟ ενημέρωσε Παναθηναϊκό και Άρη για τις εξελίξεις και τους κάλεσε να αποφασίσουν τι θέλουν. Πανθεσσαλικό χωρίς κόσμο ή σε άλλο γήπεδο με κόσμο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024