Τα γερμανικά κρατικά ομόλογα χάνουν τη «λάμψη» τους στις αγορές
Τα γερμανικά ομόλογα χάνουν τη «λάμψη» τους για τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, λόγω της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και της πιθανότητας αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Τα γερμανικά ομόλογα χάνουν τη λάμψη τους για μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, όπως τα ταμεία Legal & General Investment Management και η Frankfurt Trust, εξαιτίας της κρίσης χρέους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης και της πιθανότητας αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.
«Το ταμείο μας αναζητεί αλλού για ασφαλή καταφύγια», είπε ο Κρίστοφ Κάιντ, εκπρόσωπος του Frankfurt Trust, που διαχειρίζεται διαθέσιμα ύψους 16 δισ. ευρώ.
Η Legal & General, που διαχειρίζεται διαθέσιμα 500 δισ. ευρώ, προτιμά ομόλογα της Ολλανδίας και της Φινλανδίας, που έχουν, όπως και τα γερμανικά, την ανώτατη πιστοληπτική διαβάθμιση, σύμφωνα με διαχειριστή κεφαλαίων στο Λονδίνο.
Η Γερμανία έχει υποσχεθεί τα περισσότερα κεφάλαια για τη διάσωση των υπερχρεωμένων χωρών, όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα, και η αγορά ομολόγων της είναι ευάλωτη, αν η ΕΚΤ αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της από τον Ιούνιο, όπως εκτιμά η Deutsche Bank.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς (bund) υποχώρησε τον περασμένο Αύγουστο στο ιστορικό χαμηλό του 2,087%.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ 17 αναλυτών, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς θα αυξηθεί στο 3,28% στο τέλος του 2011, από 2,78% που ήταν το 2010 σε μέσα επίπεδα.
Ωστόσο, άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι τα γερμανικά ομόλογα θα συνεχίσουν να αποτελούν ασφαλές καταφύγιο και συνεπώς η απόδοσή τους θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
«Οι επενδυτές είναι πιθανό να αναζητήσουν την ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων όσο θα επιδεινώνεται το κλίμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές», λέει αναλυτής της γερμανικής τράπεζας
Commerzabank.
Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής τράπεζας Barclays που έγινε τον Δεκέμβριο, το 40% των συμμετεχόντων σε αυτή θεωρούσε τις μετοχές ως την επενδυτική επιλογή τους για το 2011 και το 34% τα εμπορεύματα, ενώ μόνο το 10% θεωρούσε ότι τα υψηλής ποιότητας κρατικά ομόλογα θα προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός: «Τρέλα» για τον τελικό με τον Άγιαξ – Χιλιάδες αιτήσεις για εισιτήριο
- Ένας χορευτής του Μπαλέτου της Νέας Υόρκης άλλαξε μια ιστορία 100 ετών στις πουέντ
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού αλλού υπάρχουν προβλήματα
- Συνένοχη είναι η Ευρώπη για το χάος της Δύσης
- Μεγάλα ματς στο Champions League, με… φόντο την πρόκριση στα νοκ-άουτ (pic)
- Με νέο αεροσκάφος και δύο ώρες καθυστέρηση αναχώρησε για το Νταβός ο Τραμπ
- Κακοκαιρία: Ποιες περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά – Πού σημειώνονται χιονοπτώσεις
- O Ολυμπιακός «εκτόξευσε» τις πιθανότητες του – Τι λένε οι αριθμοί μετά τη σπουδαία νίκη με τη Λεβερκούζεν (pics)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 21.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-Vxr9QbwI3hQ-unsplash-1-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442