Η βιταμίνη Β12 προστατεύει έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, επιβεβαίωσε νέα σουηδική έρευνα, που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νευροεκφυλιστική πάθηση.
Λονδίνο: Η βιταμίνη Β12 μπορεί να δράσει προστατευτικά έναντι της νόσου Αλτσχάιμερ, επιβεβαίωσε νέα σουηδική έρευνα, που δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στο αίμα τους, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν τη νευροεκφυλιστική πάθηση.
Η μελέτη του Δρ Μπάμπακ Χούσμαντ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, διαπίστωσε ότι πολλοί ηλικιωμένοι πάσχουν από έλλειψη βιταμίνης Β12, όμως επεσήμανε πως αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι όσοι σπεύσουν να πάρουν συμπληρώματα βιταμίνης Β, θα «φρενάρουν» την εκδήλωση της νόσου.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από εκατοντάδες άτομα χωρίς άνοια, ηλικίας 65-79 ετών. Μετά από επτά χρόνια, μια νέα εξέταση έδειξε ότι το 6% των ηλικιωμένων είχαν εμφανίσει νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 και χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης, είχαν τις μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνουν την ομοκυστεΐνη,το υψηλό επίπεδο της οποίας έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα άνοιας, εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος.
Η βιταμίνη Β12 υπάρχει σε διάφορες τροφές, όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα ψάρια και το κρέας.
«Χρειάζονται περισσότερες έρευνες πριν φτάσουμε σε οριστικό συμπέρασμα για το ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 σε νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η νόσος Αλτσχάιμερ», δηλώνει ο Δρ Χούσμαντ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.