Τουρκικά εμπόδια στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο
Ανατροπή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο επιδιώκει η Τουρκία (ως μη μόνιμο μέλος του ΣΑ), συνδέοντας το σχέδιο ψηφίσματος με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
Ανατροπή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο επιδιώκει η Τουρκία (με την
ιδιότητα του μη μόνιμου μέλους), συνδέοντας το σχέδιο ψηφίσματος με
συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το
Κυπριακό.
Και ενώ τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είχαν καταλήξει σε συμφωνία επί του βρετανικού σχεδίου, η Τουρκία παρουσίασε δικό της σχέδιο ψηφίσματος.
Οι «πέντε» έχουν διαμηνύσει ότι οι διαβουλεύσεις έχουν ολοκληρωθεί, αλλά διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη -που αναμένεται να εγκριθεί το ψήφισμα- να επιχειρηθεί από κάποιο μόνιμο μέλος του Σώματος να ικανοποιηθεί μέρος του τουρκικού αιτήματος.
Αν όχι, τότε η τουρκική αντιπροσωπεία, όπως και την προηγούμενη φορά, θα καταψηφίσει την πρωτοβουλία.
Τις τουρκικές θέσεις συμμερίζονται σε κάποιο βαθμό οι αντιπρόσωποι της Βραζιλίας και του Λιβάνου (μη μόνιμα μέλη του ΣΑ), όπως συνέβη και στην περίπτωση του Ιράν.
Οι δύο χώρες κατέθεσαν τροποποιήσεις με τις οποίες ζητούν να περάσουν στο διατακτικό την αναφορά για το χρονοδιάγραμμα και να αφαιρέσουν τη φράση «εάν είναι δυνατόν οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρονιάς», που είχε προστεθεί ως «συμβιβαστική λύση» κατά το τέλος των διαβουλεύσεων.
Με το σχέδιο ψηφίσματος προτείνεται η εξάμηνη ανανέωση της θητείας της UNFICYP στην Κύπρο, ενώ γίνεται αναφορά στην αποστολή των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα στο Κυπριακό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ουσιαστική πρόληψη του HPV έρχεται με ενεργή συμμετοχή στον εμβολιασμό
- Συνταγή: Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια
- Νέο ισραηλινό σφυροκόπημα στη Βηρυτό – Το Ιράν έπληξε αμερικανική βάση στο Μπαχρέιν
- Αίθριος ο καιρός την Τρίτη με νέα άνοδο της θερμοκρασίας
- Αλάτι και κατάθλιψη: Μια περίεργη σχέση
- «Αυτός δεν είναι πόλεμος χωρίς τέλος» λέει ο Νετανιάχου για την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν
- Πότε και πώς συμφέρει η εξαγορά πλασματικών ετών
- Αλλάζει γούστα η Ευρώπη στα ταξίδια της: Έτσι απαντά στην κλιματική αλλαγή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442