Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ο σκληρός δίσκος της γραμματέως του Χριστοφοράκου στη διάθεση της Εξεταστικής

Ο σκληρός δίσκος της γραμματέως του Χριστοφοράκου στη διάθεση της Εξεταστικής

Σκληρό δίσκο υπολογιστή που ενδεχομένως να περιέχει νέα στοιχεία για την υπόθεση Siemens παρέδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Την ίδια ώρα για χιλιάδες σελίδες εγγράφων των οποίων αγνοείται η τύχη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ.Βαλυράκης. Στην Επιτροπή κατέθεσε ο Β.Πολύδωρας για το C4I.

Σκληρό δίσκο υπολογιστή που ενδεχομένως να περιέχει νέα στοιχεία για την υπόθεση Siemensπαρέδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνη Τσακάλου, όπως δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ονομικός της εκπρόσωπος Αλέξης Κούγιας.

{{{ audio1 }}}

Ο κ. Κούγιας ανέφερε ότι κα Τσακάλου, παρά την προτροπή του προϊσταμένου της Μιχάλη Χριστοφοράκου, δεν κατέστρεψε τα αρχεία στον εν λόγω σκληρό δίσκο.

Σύμφωνα με τον γνωστό ποινικολόγο, η πρώην υπάλληλος της εταιρείας παρέδωσε σήμερα, Δευτέρα, όπως τη ζητήθηκε, το σκληρό δίσκο από τον προσωπικό της υπολογιστή.

Ο κ. Κούγιας πρόσθεσε ότι η πελάτης δεχτεί απειλές ακόμη και για τη ζωή της και έχει ζητήσει προστασία από τις αρμόδιες Αρχές.

Ζητούν κατάθεση Χριστοφοράκου

Η Εξεταστική Επιτροπή έγινε γνωστό ότι θα ζητήσει την εξέταση με δικαστική συνδρομή του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Θα
κληθούν επίσης να καταθέσουν ως ύποπτοι οι κατηγορούμενοι της
υπόθεσης Δ.Δενδρινός και Π.Μαυρίδης.

«Αγνοούνται 1.200 έγγραφα»

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Εξεταστικής Σ.Βαλυράκης επέκρινε εκ νέου τον ειδικό ανακριτή κ. Ζαγοριανό γιατί απέστειλε 1.200 διαβιβαστικά δικαστικής συνδρομής στη μεταφραστική
υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών αντί να ορίσει ο ίδιος μεταφραστή
και να τον ορκίσει.

Αποτέλεσμα αυτής της παράλειψης, είπε ο κ. Βαλυράκης, είναι να έχουν
χαθεί οι 1.196 σελίδες «από τη λεηλατημένη δικογραφία, αλλά σίγουρα θα
βρεθούν ακόμη και στα ξενόγλωσσα πρωτότυπα».

Εξάλλου έγινε γνωστό ότι μόλις σήμερα συνετάγη η επιστολή που θα σταλεί
στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, στην Τράπεζα Ελλάδος, στο ΣΔΟΕ και
στην Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος προκειμένου να ελεγχθούν
οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των υπουργών που ενεπλάκησαν με τις
συμβάσεις με τη Siemens κατά την τελευταία εικοσαετία.

Ο κ. Βαλυράκης, γνωστοποίησε στα μέλη της επιτροπής -και ενημέρωσε και τους δημοσιογράφους- για έξι επιπλέον φακέλους με λογαριασμούς του επιχειρηματία Μάριου Κάτσικα που εστάλησαν από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή.

Κατάθεση Πολύδωρα για το C4I

Στην Εξεταστική κατέθεσε τη Δευτέρα ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας.

Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι η πέμπτη τροποποιητική σύμβαση που επέφερε στο σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν επιβεβλημένη για το Δημόσιο στη φάση που βρήκε το σύστημα το Φεβρουάριο του 2006 όταν ανέλαβε υπουργός.

Ο ίδιος παραδέχθηκε μεν ότι υπάρχει σκάνδαλο Siemens με χρηματισμούς, αλλά αν υπάρχει στο σκέλος του C4I, αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί στη φάση της σύναψης της αρχικής σύμβασης. Πρόσθεσε δε ότι θεωρεί απολύτως έντιμους τους αξιωματικούς των επιτροπών παραλαβής.

Θέμα παραμονής στην Επιτροπή

Για τα σενάρια περί αποχώρησης της ΝΔ από τις Εξεταστικές στις οποίες έχει θέσει συγκεκριμένα αιτήματα (κλήση του κ. Ξυνίδη στην Επιτροπή για το Βατοπαίδι, του κ. Σημίτη σε εκείνη της Siemens) ρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.

«Δεν μου προκύπτει τέτοιο θέμα. Αυτό, το οποίο έχει τονίσει η ΝΔ και έχουν τονίσει οι συνάδελφοι που μετέχουν στις Εξεταστικές Επιτροπές, για τις οποίες κάνατε λόγο, είναι ότι δεν είναι δυνατόν οι έχοντες το βαρύ καθήκον να προεδρεύουν σε τέτοιες Επιτροπές -επιτρέψτε μου να πω- να εκτρέπονται σε επιλογές, σε συμπεριφορές και σε διαδικασίες, όπως αυτές που είδαμε πριν από λίγο καιρό, για παράδειγμα, στην Εξεταστική Επιτροπή Siemens, με το θέμα του κατασκευαστή ντουλαπιών, των διαφόρων σημειωμάτων κ.ο.κ.» είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Για το ίδιο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχολίασε: «Όσον αφορά στο ότι η Νέα Δημοκρατία θέλει να φύγει από τις εξεταστικές επιτροπές, ότι προσπαθεί να βρει τρόπο, εγώ απαντώ: Είναι θέμα ευθύνης και υπευθυνότητας όλων μας, αυτές τις εξεταστικές, από τις οποίες ο ελληνικός λαός περιμένει αποτέλεσμα – και οι εξεταστικές έχουν τη δυνατότητα να έχουν αποτέλεσμα- δεν θα πρέπει να τις απαξιώνουμε.»

Προϋποθέσεις για την παραμονή του κόμματός του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Siemens έθεσε ο πρόεδρος του ΛAΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι όταν ζήτησε να έρθει να καταθέσουν ο κ. Κ.Καραμανλής και ο κ. Κ.Σημίτης. Επίσης «ο κ. Καπελέρης και το ΣΔΟΕ να καταθέσει τα χαρτιά που έχουν στην Βουλή και τέλος να κατασχεθεί ο σκληρός δίσκος του κ. Χριστοφοράκου και να γίνει έλεγχος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο