Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Νέο αρνητικό ρεκόρ για το spread στα ομόλογα, στις 412 μονάδες βάσης

Νέο αρνητικό ρεκόρ για το spread στα ομόλογα, στις 412 μονάδες βάσης

Νέο ιστορικό υψηλό σημείωσε την Τετάρτη το spread στα 10ετή ομόλογα, εντείνοντας τις ανησυχίες για το κόστος κρατικού δανεισμού. Παρά τις επίσημες διαψεύσεις ότι η Ελλάδα ζητά επαναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής συμφωνίας, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, άγγιξε τις 412 μονάδες.

Νέο ιστορικό υψηλό σημείωσε την Τετάρτη το spread στα 10ετή ομόλογα, εντείνοντας τις ανησυχίες για το κόστος κρατικού δανεισμού.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις ότι η Ελλάδα ζητά επαναδιαπραγμάτευση της ευρωπαϊκής συμφωνίας, το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση10ετών ελληνικών ομολόγων, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, άγγιξε τις 412 μονάδες, ενώ το κόστος ασφάλισης ελληνικού χρέους, έναντι αθέτησης πληρωμών ξεπέρασε τις 400 μονάδες βάσης (ανήλθε στις 415).

Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις άρχισαν να γίνονται πιο σφοδρές από χθες (Τρίτη), οπότε ξέσπασε ηφημολογία γύρω από ενδεχόμενες προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία στήριξης από ΕΕ-ΔΝΤ. Αποτέλεσμα το spread να εκτοξευτεί μέχρι στις 408 μονάδες. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ ήταν 405 μονάδες, στις 28 Ιανουαρίου.

Τις φήμες πυροδότησε δημοσίευμα του Market News International, το οποίο επικαλείτο υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Το δημοσίευμα διαψεύστηκε και επισήμως από το υπουργείο Οικονομικών και έτσι το spread έκλεισε την ημέρα στις 377 μονάδες.

Τα spreads στα 2ετή, 3ετή και 5ετή ομόλογα εκτοξεύθηκαν στις 544, 555 και 455 μονάδες, αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, όπως επισημαίνουν διαχειριστές κεφαλαίων, η έκδοση ομολόγου σε δολάρια, η πρώτη τα τελευταία δύο χρόνια, δεν σημαίνει απαραίτητα χαμηλότερο κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, οι οποίοι ζητούν επιτόκιο της τάξεως του 7% προκειμένου να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει απώλειες (τα μοναδικά στην ευρωζώνη) 4,6% από την αρχή του 2010.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναζητήσει μέσα από την έκδοση την άντληση ποσού 5 έως 10 δισ. δολάρια, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου (λήξεις παλαιότερων εκδόσεων κ.ά.), ύψους 10 δισ. ευρώ (13,5 δισ. δολ.).

Τα ελληνικά ομόλογα θα πωληθούν ως ομόλογα «αναδυόμενης αγοράς», στοχεύοντας σε επενδυτές που τοποθετούνται στους συγκεκριμένους, υψηλότερου ρίσκου σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές, οι οποίοι αγοράζουν ομόλογα με βάση κυρίως το -υψηλό- επιτόκιο.

Το πρόσθετο κόστος δανεισμού από τις εκδόσεις των ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ, ενώ οι τόκοι που θα καταβάλει φέτος το Δημόσιο πλησιάζουν τα 13 δισ. ευρώ.

* Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών είπε την Τετάρτη ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει «εμπιστοσύνη» στα μέτρα που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τη στήριξη της Ελλάδας

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα σχέδια για παροχή βοήθειας προς την χώρα, ως ύστατη λύση.

Παράλληλα, η Κομισιόν είπε την Τετάρτη ότι δεν έχει λάβει γνώση για αλλαγές στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, στο οποίο συμμετέχουν η ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ερωτηθείς για αυτά τα δημοσιεύματα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε: «Όχι, δεν έχουμε λάβει γνώση για αλλαγές και δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια για τις διάφορες εικασίες που διαβάζουμε».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο