Στις 285 μονάδες βάσης υποχωρεί το spread στα ομόλογα
Πτώση σημειώνει την Δευτέρα το κόστος κρατικού δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στο spread των ελληνικών με τα γερμανικά ομόλογα, μετά το ισχυρό μήνυμα του Ν.Σαρκοζί για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τα δημοσιεύματα για πακέτο ευρω-βοήθειας έως 25 δισ. ευρώ. Συνάντηση Μέρκελ - Γιούνκερ την Τρίτη.
Πτωτικά κινείται την Δευτέρα το κόστος κρατικού δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στο διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, μετά το ισχυρό μήνυμα του Ν.Σαρκοζί για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τα δημοσιεύματα για πακέτο ευρω-βοήθειας έως 25 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμά, το spread υποχώρησε μέχρι τις 283 μονάδες βάσης από 290, περίπου, την περασμένη Παρασκευή. Λίγο μετά τις 16:30, ήταν στις 286 μονάδες.
Το credit default swap (CDS) του πενταετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε στις 282,8 μονάδες βάσης, από 296,2 στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, το οποίο σημαίνει ότι πλέον κοστίζει 282.800 ευρώ η ασφάλιση 10 εκατ. ευρώ ελληνικού χρέους, έναντι 296.200 ευρώ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.
Έτσι, λοιπόν, το ασφάλιστρο κινδύνου έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Η προηγούμενη φορά, φέτος, που είχε υποχωρήσει κάτω από τις 300 μονάδες βάσης ήταν στις 12 Ιανουαρίου (280 μονάδες).
Στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ελληνικά ομόλογα συνέβαλαν σημαντικά οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Ν.Σαρκοζί, την Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου, ότι η ευρωζώνη έχει έτοιμα μέτρα στήριξης για την ελληνική οικονομία, εφόσον αυτό χρειαστεί.
Επίσης, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, σε δημοσίευμα του, αναφέρεται σε σχέδιο ευρω-στήριξης της ελληνικής οικονομίας, που φέρνει «γερμανική σφραγίδα» και το οποίο θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσα σε 48 ώρες, στην περίπτωση που συνεχισθούν οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα.
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα αποτρέψει μόνης της τη χρεοκοπία, ολιγομελής ομάδα εργασίας της ΕΕ επεξεργάζεται μέτρα διάσωσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό.
Η ομάδα αυτή αποτελείται από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν αλλά και κυβερνητικούς αξιωματούχους ορισμένων κρατών-μελών, μεταξύ αυτών της Γερμανίας και της Γαλλίας.
Στο εκτενές άρθρο του Der Spiegel αναφέρεται, ότι το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους έως και 25 δισ. ευρώ αποτελείται από δάνεια και εγγυήσεις εκ μέρους των χωρών που θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια.
Μάλιστα, όπως φέρεται να διαβεβαιώνει ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Γιόργκ Ασμουσεν, εάν χρειαστεί το ποσό αυτό «μπορεί να καταβληθεί μέσα σε 48 ώρες».
Γερμανία, Γαλλία και Eurogroup στη μάχη κατά των κερδοσκόπων
Η Γερμανία, η Γαλλία και το Eurogroup επεξεργάζονται σχέδιο για την αντιμετώπιση των κερδοσκόπων, είπε την Δευτέρα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να συζητήσει το θέμα στην συνάντηση που θα έχει την Τρίτη μετον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των Financial Times, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε για το «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» θα συζητηθεί με τη γαλλική κυβέρνηση και μία απόφαση είναι πιθανή, ακόμα και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Το ΕΝΤ θα διαθέτει ρευστότητα με αυστηρούς όρους και οι χώρες που θα ζητούν βοήθεια δεν θαέχουν δικαίωμα ψήφου στο Eurogroup.
Κερδοσκοπία «μεγάλων διαστάσεων» εις βάρος της Ελλάδας
Εν τω μεταξύ, «σαφείς ενδείξεις» για κερδοσκοπία «τεραστίων διαστάσεων» εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, φαίνεται ότι διαθέτει η γερμανική αρχή εποπτείας χρηματοοικονομικών αγορών, BaFin.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, μόνο το μήνα Φεβρουάριο οι επενδυτές κατείχαν CDS ελληνικών ομολόγων, ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται γα ένα ποσό διπλάσιο από τον αντίστοιχο μήνα της περυσινής χρονιάς, όπως επισημαίνεται σε σχετική έκθεση της BaFin.
Τα Credit Default Swaps είναι ασφάλιστρα που προστατεύουν από τον κίνδυνο πτώχευσης μίας χώρας και τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σε ένα πραγματικό πρόβλημα για την ευρωζώνη, προειδοποιεί η γερμανική αρχή.
Η αύξηση των ασφάλιστρων για τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να προκαλέσει αβεβαιότητα στους επενδυτές. «Μια πιθανή συνέπεια θα ήταν η αποχή των επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρει το Spiegel, επικαλούμενο την έκθεση της BaFin.
Προκειμένου να περιοριστεί η κερδοσκοπία με τα CDS, τα στελέχη της BaFin προτείνουν τη σύσταση μιας ευρωπαϊκής κεντρικής υπηρεσίας αναφοράς, που θα καταγράφει τις κερδοσκοπικές κινήσεις με αυτά τα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας