Μέσω της κρατικής τράπεζας KfW η γερμανική οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα
Μέσω της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW μπορεί να γίνει αγορά ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα δήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες τέσσερις Γερμανοί βουλευτές.
Μέσω της γερμανικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας KfW μπορεί να γίνει αγορά ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με όσα δήλωσαν την Παρασκευή στο Bloomberg τέσσερις Γερμανοί βουλευτές που γνωρίζουν καλά το θέμα.
Η πληροφορία που δημοσίευσε το Bloomberg βασίζεται σε δηλώσεις μελών του γερμανικού κοινοβουλίου που θέλησαν να τηρήσουν την ανωνυμία τους.
Οι βουλευτές αυτοί ενημερώθηκαν για την πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης σε κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού του γερμανικούκοινοβουλίου, την περασμένη Πέμπτη.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών παρουσίασε τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης, χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση.
Συγκεκριμένα, η KfW ετοιμάζει μέτρα που είναι τμήμα του σχεδίου ευρω-στήριξης της Ελλάδας με κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, είπαν οι βουλευτές.
Η αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων από την KfW, με την εγγύηση του γερμανικού δημοσίου, θα είναι ένα «έκτακτο» μέτρο, καθώς, όπως είπαν οι βουλευτές, υπάρχει κίνδυνος οι κερδοσκόποι να επιτεθούν και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, υπολογίζοντας στην ευρω-στήριξη.
Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα, τόνισαν.
Μέλος της επιτροπής προϋπολογισμούείπε ότι ηKfW είναι το «όχημα» που θα χρησιμοποιήσει η γερμανική κυβέρνηση για να στηρίξει την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους. Το γερμανικό μερίδιο θα είναι 5 δισ. ευρώ περίπου, το 1/5 της συνολικής ευρωπαϊκής βοήθειας, προσέθεσε.
Σημειώνεται ότι η KfW θα μπορούσε είτε να εκδώσει ειδικό ομόλογο, χρησιμοποιώντας τα έσοδα για την αγορά ελληνικού χρέους, είτε να εγγυηθεί τις αγορές ελληνικών ομολόγων από άλλες γερμανικές τράπεζες. ΄
Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τη φημομολογία, ενώ εκπρόσωπος της KfW είπε ότι δεν σχολιάζει «εικασίες».
Στη συνεδρίαση της επιτροπής προϋπολογισμού του γερμανικούκοινοβουλίου, επισημάνθηκε ακόμαότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα είναι η προσφυγήστο ΔΝΤ και αναφέρθηκε ως παράδειγμα η βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ στην Ουγγαρία και στη Λετονία.
Σημειώνεται ότι σε πρόσφατο δημοσίευμα της γερμανικής έκδοσης τωνFinancial Times, οι γερμανικές τράπεζες εμφανιζόντουσαν απρόθυμες να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. Εφόσον, όμως, υπάρξουν εγγυήσεις του γερμανικού δημοσίου, τότεθα πρέπει να θεωρείται σίγουρη η εμπλοκή τους στο σχέδιο στήριξης.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, η συνολική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα ανέρχεται στα 43,2 δισ. δολάρια.
Στα σενάρια για τη γερμανική βοήθεια μέσω της KfW αναφέρθηκε ο Έλληναςευρωβουλευτής των «Ελεύθερων Δημοκρατών» (εταίρων της Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό) Γ.Χατζημαρκάκης, μιλώντας το Σάββατο στην πρωινή εκπομπή του Mega.
Ο κ. Χατζημαρκάκης μίλησε για σχέδιο βοήθειας, μέσω αγοράς ελληνικών ομολόγων από την KfW και την γαλλική κρατική τράπεζα Caisse des Depots, συνολικού ύψους 10-14 δισ. ευρώ. Στο σχέδιο θα συμμετέχει, όπως, είπε, και η Ολλανδία.
Η KfW ιδρύθηκε το 1948 με κεφάλαια από το Σχέδιο Μάρσαλ καιανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλοστην ανοικοδόμηση της γερμανικής οικονομίας.
Από τη δεκαετία του 1960, η τράπεζα αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου η Γερμανίαβοηθά αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ μετά το 1990 χρηματοδότησε εκατομμύρια μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην ανατολική Γερμανία, βάζοντας τη σφραγίδα της στην επανενοποίηση της χώρας.
Χρησιμοποιώντας το όχημα της KfW, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μάρκελ υπερβαίνει τον σκόπελο της έγκρισης του σχεδίου βοήθειας από τηγερμανική βουλή, καθώςοι κυβερνητικοί εταίροι της διαφωνούν κάθετα και συνιστούν προσφυγή στο ΔΝΤ.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας