Τα «ελληνικά swap» του 2001 τηρούσαν τους κανονισμούς, δηλώνει η Goldman Sachs
«Κοινή» διαχείριση κινδύνου, σύμφωνη με τους τότε κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτέλεσαν οι αμφιλεγόμενες συμφωνίες παραγώγων (swap) της Ελλάδας με την Goldman Sachs το 2001, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα. Στόχος των συμφωνιών ήταν «να μειωθούν οι ελληνικές υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα μετά την είσοδο στην Ευρωζώνη».
H Goldman Sachs υπεραμύνθηκε τη Δευτέρα των συμφωνιών παραγώγων επί συναλλαγματικών ισοτιμιών με την Ελλάδα το 2001, που βοήθησαν στην μείωση του ελλείμματος της χώρας, λέγοντας ότι επρόκειτο για κοινή διαδικασία διαχείρισης κινδύνου, σύμφωνα με τους ισχύοντες τότε κανόνες στην ΕΕ.
«Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε, και συμφωνούμε, ότι αυτές οι συναλλαγές ήταν συνεπείς προς τις αρχές της Eurostat όσον αφορά την χρήση τους και την εφαρμογή τους την περίοδο εκείνη» ανακοίνωσε η επενδυτική τράπεζα.
Η GS υποστήριξε επίσης ότι στόχος των συμφωνιών ήταν να μειωθούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε ξένο νόμισμα μετά την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.
Παράλληλα, η επικεφαλής του Τμήματος Χρέους και Οικονομίας της Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών Γουέφεν Λι ανέφερε στο Reuters ότι οι αμφιλεγόμενες συμφωνίες εγείρουν «θέματα διαφάνειας» και «τονίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία κανόνων στη διαχείριση του δημόσιου χρέους μίας χώρας».
«Δεν μπορώ να γνωρίζω» συνέχισε η ίδια «εάν οι συναλλαγές της Ελλάδας είναι παράνομες με βάση τους μελλοντικούς κανόνες δανεισμού, χωρίς να ξέρω όλες τις λεπτομέρειες των συμφωνιών και το πώς τα χειρίστηκε η κυβέρνηση με βάση το κείμενο δίκαιο, αλλά δεν μπορείς να χρησιμοποιείς τα έσοδα των μελλοντικών γενεών για να λύσεις τα άμεσα προβλήματά σου».
Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Κομισιόν είχε χαρακτηρίσει ελλιπή τα στοιχεία που παρέλαβε από την ελληνική κυβέρνηση για τις επίμαχες συμφωνίες. Η Αθήνα ανέφερε πως σύντομα θα βρίσκονται στη διάθεση της Κομισιόν όλα τα στοιχεία.
Σημειώνεται ότι το 2008 η ΕΕ άλλαξε τους κανονισμούς, περιορίζοντας την χρήση αυτών των συμβολαίων, τα οποία ήταν «δημοφιλή» και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας