Υπό πίεση το ευρώ εν μέσω ανησυχιών για τους «ασθενείς κρίκους» της ευρωζώνης
Υπό πίεση παραμένει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα την Δευτέρα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τα προβλήματα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης και παρά τα καθησυχαστικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων το Σαββατοκύριακο στην G-7.
Υπό πίεση παραμένει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα την Δευτέρα, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τα προβλήματα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης και παρά τα καθησυχαστικά σχόλια Ευρωπαίων αξιωματούχων το Σαββατοκύριακο, κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των Επτά.
Το ευρώ υποχώρησε έως τα 1,3632 δολάρια, από 1,3678 την περασμένη Παρασκευή, όταν και είχε διολισθήσει μέχρι τα 1,3586 δολάρια, χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Μαΐου.
Το ενιαίο νόμισμα πιέζεται και λόγω των αυξημένων θέσεων «short» (ποντάρισμα υπέρ της πτώσης) στο κοινό νόμισμα, που έχουν αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 1999.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί διαβεβαίωσαν τους ομολόγους τους ότι θα διασφαλίσουν την πιστή εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, ωστόσο, οι αναλυτές επιμένουν ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να μείνει στα λόγια, αν θέλει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι ανησυχούν ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και σε άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να διαταράξουν ή να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.
«Αυτό που νομίζω ότι χρειάζεται είναι μια συμφωνία από την πλευρά της ΕΕ για την παροχή περαιτέρω στήριξης στην Ελλάδα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρεοκοπήσει», είπε στο Reuters ο Μάικλ Γούλφολκ της Bank of New York Mellon.
Στην συνάντηση της G-7 ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup)Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέρριψε την ιδέα για παροχή οικονομικής στήριξης στην Ελλάδα από το ΔΝΤ, κίνηση που από ορισμένους εκλήφθη ως ένδειξη ότι η Ευρώπη ενδέχεται να προετοιμάζει την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
«Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι δεν υπάρχει ένας υπουργός Οικονομικών που θα μπορούσε να το συντονίσει αυτό», είπε ο Αξελ Μερκ, πρόεδρος της Merk Investments.
Αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας UBS είχαν πει, πριν την συνάντηση της G-7, ότι η καλύτερη λύση για την Ελλάδα θα ήταν η παροχή στήριξης από το ΔΝΤ. «Μια οικονομική στήριξη από την ΕΕ που θα γινόταν με μισή καρδιά θα έπλητε περαιτέρω την αξιοπιστία της ευρωζώνης» επισήμαναν.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας