Αγωγή κατά της Intel κατέθεσε η αμερικανική κυβέρνηση
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κατάθεσε αγωγή κατά της Intel με την κατηγορία ότι καταχράστηκε την κυριαρχία της στην αγορά ημιαγωγών για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό. Η αγωγή έρχεται λίγους μήνες μετά το πρόστιμο των 1,06 δισ. ευρώ που επέβαλε η ΕΕ για τους ίδιους λόγους.
2
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ κατάθεσε αγωγή κατά της Intel με την κατηγορία ότι καταχράστηκε την κυριαρχία της στην αγορά ημιαγωγών για να καταπνίξει τον ανταγωνισμό.
Εδώ και μια δεκαετία, η Intel «καταπατά τις αρχές της τίμιας συμπεριφοράς και των νόμων που προστατεύουν τον ανταγωνισμό» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φέινσταϊν, διευθυντής του Γραφείου Ανταγωνισμού της FTC.
Η αγωγή της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται λίγους μήνες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον περασμένο Μάιο, να επιβάλει στην εταιρεία πρόστιμο 1,06 δισ. ευρώ για τους ίδιους λόγους.
Η Intel είχε επίσης καταδικαστεί για μονοπωλιακή συμπεριφορά από τις αρχές της Ιαπωνίας και της Νοτίου Κορέας, και αντιμετωπίζει τώρα ανάλογη αγωγή που υπέβαλε εναντίον της το Νοέμβριο ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.
Επίσης, η Intel συμφώνησε το Νοέμβριο να καταβάλλει αποζημίωση 1,25 δισ. δολαρίων στην AMD, προκειμένου ο μεγάλος ανταγωνιστής της να αποσύρει τις καταγγελίες για μονοπωλιακή συμπεριφορά και παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Η Intel κατέχει σήμερα μερίδιο 80% στην αγορά επεξεργαστών.
Σύμφωνα με την αγωγή της FTC, η Intel χρησιμοποιούσε «απειλές και ανταλλάγματα» για να πείσει μεγάλους πελάτες της, όπως η IBM, η Dell και η HP, να μην χρησιμοποιούν προϊόντα ανταγωνιστές της.
Φέρεται να χρησιμοποίησε ανάλογες παράνομες τακτικές για να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά επεξεργαστών για γραφικά εις βάρος της Nvidia.
H εταιρεία κατηγορείται ακόμα ότι «επανασχεδίασε μυστικά ένα βασικό στοιχείο λογισμικού, γνωστό ως μεταγλωττιστή [compiler], με τρόπο που εσκεμμένα περιόριζε τις επιδόσεις των CPU που παράγουν ανταγωνιστές της».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- «Η επιθετικότητα απέναντι στη Γροιλανδία είναι ζήτημα της ΕΕ και όχι μόνο της Δανίας»
- Επιχειρήσεις: Οι διευθυντές χρειάζονται ακόμα, ιδιωτικό γραφείο;
- Μπράιτον – Μπόρνμουθ 1-1: Ο Κωστούλας έσωσε τους «γλάρους» με απίθανο γκολ (vid)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]
- Ασύλληπτο γκολ με ψαλιδάκι από τον Κωστούλα! (vid)
- Λάτσιο – Κόμο 0-3: Σαρωτική στη Ρώμη η ομάδα του Σεσκ Φάμπρεγκας
- Πόλεμος μέχρις εσχάτων: Ο Μπρούκλιν καταγγέλει τους Μπέκαμ για «χειραγώγηση, ταπείνωση, απληστία» – «Δεν είναι οικογένεια, είναι πολυεθνική»
- Αφγανιστάν: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη έκρηξη στην Καμπούλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)











![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-128x85.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442