Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Έκτακτο φόρο στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών και από τη Γαλλία

Έκτακτο φόρο στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών και από τη Γαλλία

Μετά τη βρετανική κυβέρνηση και η γαλλική θα προχωρήσει στην επιβολή έκτακτου φόρου στα μπόνους των ανώτερων τραπεζικών στελεχών, υπό το βάρος των πιέσεων της κοινής γνώμης που θεωρεί τις τράπεζες υπεύθυνες για την κρίση.

27

Μετά τη βρετανική κυβέρνηση και η γαλλική ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην επιβολή έκτακτου φόρου στα μπόνους των ανώτερων τραπεζικών στελεχών, υπό το βάρος των πιέσεων της κοινής γνώμης που θεωρεί τις τράπεζες υπεύθυνες για την κρίση.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να περιορίσουν την οργή των πολιτών, καθώς κατά της διάρκεια της πιστωτικής κρίσης έδωσαν στις τράπεζες κεφάλαια ύψους 5,3 τρισ. δολαρίων ώστε να μην καταρρεύσουν.

Σε δηλώσεις της στην αμερικανική εφημερίδα International Herald Tribune η υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα αυτό τους τελευταίους μήνες και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι σχεδιάζει να επιβάλει φόρο 50% στα μπόνους άνω των 25.000 στερλινών.

Όπως αποκάλυψε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Γκ.Μπράουν, ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με το Γάλλο ομόλογό του στις Βρυξέλλες για περίπου 30 λεπτά και βρίσκονται «σε πλήρη συμφωνία» για την έκτακτη φορολόγηση των τραπεζικών μπόνους.

Τις προθέσεις της γαλλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν και δύο κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο Bloomberg.

Αν και δεν έχει καθοριστεί ακόμα το όριο πάνω από το οποίο θα επιβληθεί η έκτακτη φορολογία, πληροφορίες κάνουν λόγο για τα 27.000 ευρώ. Ο συντελεστής θα είναι μάλλον 50%. Ο τρόπος εφαρμογής θα προσδιοριστεί σε νόμο στις αρχές του 2010.

Τις κινήσεις αυτές δεν πρόκειται να ακολουθήσει η γερμανική κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον δήλωσε την Παρασκευή κυβερνητικό στέλεχος στο Bloomberg.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι ανακαλεί την απόφασή της να μοιράσει μπόνους, σε μετρητά, σε 30 ανώτατα στελέχη της και, μάλιστα, στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι έλαβε υπόψη της στην απόφασή της την αντίδραση της κοινής γνώμης.

Μπράουν-Σαρκοζί: Θα ακολουθήσουν και άλλοι

Ο Νικολά Σαρκοζί και ο Γκόρντον Μπράουν δικαιολόγησαν, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες την απόφασή τους να φορολογήσουν τα τραπεζικά μπόνους που καταβλήθηκαν ή θα καταβληθούν το 2009 και διαβεβαίωσαν ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά τους.

«Γιατί το κάνουμε τώρα; Επειδή δεν μπορούμε να φορολογήσουμε τα μπόνους παρά μόνον αν φορολογηθούν και στις δύο ακτές της Μάγχης», εξήγησε ο Σαρκοζί στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Περιμένουμε να κάνουν το ίδιο και οι άλλοι επειδή βρισκόμαστε σ ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο και, κατά συνέπεια, αποφασίσαμε να δείξουμε μαζί το δρόμο», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι ήταν πολύ δύσκολο για τον Γκόρντον Μπράουν να εξηγήσει ότι είναι ο μόνος που το κάνει. Ήταν αδύνατο για μένα να εξηγήσω ότι είμαι ο μόνος που το κάνει. Το κάνουμε μαζί και βλέπω τώρα ένα σωρό δηλώσεις αρχηγών κρατών που θα συμπαραταχθούν μαζί μας», εξήγησε ο Σαρκοζί.

Ο αρχηγός της βρετανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε κι εκείνος ότι υπάρχει «αυξανόμενη υποστήριξη για το μέτρο αυτό. Ανοίξαμε το δρόμο προσπαθώντας να εγκαθιδρύσουμε ένα παγκόσμιο σύστημα επίβλεψης που να εφαρμόζεται απ όλα τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα».

«Δεν θα θεσπιστούν παγκόσμιοι φόροι, αν δεν μας ακολουθήσουν όλα τα χρηματοπιστωτικά κέντρα, όμως πιστεύω ότι δεχόμαστε αυξανόμενη υποστήριξη», επέμεινε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο