Μέχρι τα 650 ευρώ ο ειδικός φόρος που βαραίνει τα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού
Ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών οι λεπτομέρειες που αφορούν τον ειδικό φόρο που θα επιβληθεί σε όλα τα ιδιωτικής χρήσης οχήματα, τα οποία ξεπερνούν σε κυβισμό τα 1.929 κ.εκ.
Τις διατάξεις σχετικά με την επιβολή ειδικού φόρου στα μεγάλου κυλινδρισμού κινητήρα επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης, κοινοποίσε την Πέμπτη 13/8 το υπουργείο Οικονομικών.
Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 32 του κοινοποιούμενου νόμου (3775/2009), επιβάλλεται νέος ετήσιος ειδικός φόρος υπέρ του Δημοσίου στα επιβατικά αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες ιδιωτικής χρήσης που έχουν κυλινδρισμό κινητήρα από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, ως εξής:
Από 1.929 έως 2.500 (150 ευρώ)
Από 2.501 έως 3.000 (250 ευρώ)
Από 3.001 έως 3.500 (350 ευρώ)
Από 3.501 έως 4.000 (450 ευρώ)
Από 4.001 έως 5.000 (550 ευρώ)
Από 5.001 και άνω (650 ευρώ)
Στον ειδικό φόρο υπόκεινται οι ιδιοκτήτες ή οι κάτοχοι των επιβατικών αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης με κινητήρα μεγάλου κυλινδρισμού, σύμφωνα με την παραπάνω κλίμακα, για το καθένα από αυτά τα οχήματα που έχουν στην κυριότητά τους ή στην κατοχή τους.
Επισημαίνεται ότι, δεν οφείλεται ο ειδικός φόρος, εφόσον τα πιο πάνω οχήματα έχουν τεθεί σε ακινησία για ολόκληρο το έτος και πριν από την έναρξη του έτους που αφορά ο ειδικός φόρος, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση πριν από την 1/1/2010.
Απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο τα οχήματα που ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία απαλλάσσονται από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας, όπως το Ελληνικό Δημόσιο, το επίσημο διπλωματικό προσωπικό ξένων Πρεσβειών, οι διάφορες κατηγορίες αναπήρων κ.λπ.
Ο ειδικός φόρος είναι ενιαίος και αδιαίρετος και καταβάλλεται μαζί με την προμήθεια του ειδικού σήματος τελών κυκλοφορίας του οχήματος. Αναλυτικά, θα αναγράφεται στο ειδοποιητήριο των τελών κυκλοφορίας του συγκεκριμένου οχήματος και θα καταβάλλεται αθροιστικά με τα τέλη κυκλοφορίας αυτού.
Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής του ειδικού φόρου, επιβάλλεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. πρόστιμο που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου
Ο ειδικός φόρος θα συνεισπράττεται με το ειδικό σήμα τελών κυκλοφορίας έτους 2010 και επομένων.
auto.in.gr
- Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις: Πώς να αποφύγετε την παγίδα των τεκμηρίων
- Συνταγή: Ριγκατόνι με πέστο λιαστής ντομάτας και μανιτάρια
- Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί
- Επικοινωνία της προέδρου του Μεξικού με τον Τραμπ μετά τον θάνατο του «Ελ Μέντσο»
- Διατροφή: Ποια είναι η καλύτερη ώρα να τρώμε για βράδυ;
- Καιρός: Λίγες νεφώσεις με πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά – Πού θα βρέξει
- Πώς σώζεται η περιουσία σας αποφεύγοντας τα δικαστήρια
- Μαρκ Ράφαλο VS Τζέιμς Κάμερον: Άν το deal της Netflix το έκλεινε η Paramount θα είχατε πρόβλημα με τα μονοπώλια;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 26.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/donna-elliot-NCh4pgfdYCA-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442