Ύφεση έως τα τέλη του 2010 και ανεργία πάνω από 10% προβλέπει το ΔΝΤ
Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί έως 1,7% φέτος, το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα εκτιναχθεί στο 6,2% του ΑΕΠ και η ανεργία θα σκαρφαλώσει στο 9,5% το 2009 και το 10,5% το 2010, προβλέπει σε έκθεσή του το ΔΝΤ, που δημοσιεύεται την Παρασκευή. Από το 2011 η ανάκαμψη, «σήμα κινδύνου» και από την Κομισιόν.
Ύφεση έως τα τέλη του 2010, εκτίναξη των ελλειμμάτων και του χρέους, καθώς και αύξηση της ανεργίας στο 10,5%, προβλέπει για την Ελλάδα το ΔΝΤ.
Συγκεκριμένα, σε έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία που θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή (IMF Country Report No. 09 – Greece: Selected Issues) εμπεριέχεται πρόβλεψη για αρνητική ανάπτυξη το 2009 και ισχνή επέκταση της οικονομίας το 2010.
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης θα περιορισθεί κατά 1,7% σε σχέση με το 2008, ενώ το 2010 η πτώση θα περιοριστεί στο 0,4%. Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται στα αρνητικά στοιχεία για την πορεία της εγχώριας ζήτησης, την εξέλιξη των επενδύσεων, καθώς και την πορεία των εξαγωγών.
Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού, μέρος της οποίας είχε προδημοσιευθεί στις 25 Μαΐου 2009, κάνει αναφορά στην εξέλιξη του δημοσίου χρέους και στην μεγέθυνση δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι αναλυτές του ΔΝΤ εκτιμούν πως με την υφιστάμενη οικονομική πολιτική το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αναρριχηθεί από το 98% του ΑΕΠ το 2008, στο 109% του ΑΕΠ εφέτος και στο 116% του ΑΕΠ το 2010. Για το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπουν διόγκωσή του στο 6,2% του ΑΕΠ εφέτος και στο 7,5% του ΑΕΠ το 2010.
Η ανεργία θα αυξηθεί φέτος στο 9,5% και το 10,5% το 2010.
Για την αποτροπή του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, το ΔΝΤ τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει ετήσια προσαρμογή 1,5% του ΑΕΠ (δηλαδή να συγκεντρώνει έσοδα ύψους 3,5 δισ. ευρώ) , ώστε σε βάθος τριετίας η Ελλάδα να εναρμονισθεί με τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Μάλιστα, υπογραμμίζει πως μακροπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα που θα βοηθήσουν στην καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων και στην εξυπηρέτηση των δαπανών για την πληρωμή συντάξεων.
Το ΔΝΤ επισημαίνει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και αναφέρει πως απαιτούνται αλλαγές στην αγορά εργασίας, προκειμένου να συγκρατηθεί το μισθολογικό κόστος. Σημειώνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και αύξησης της διαφάνειας και αναδεικνύει την σημασία της περαιτέρω απελευθέρωσης των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η έκθεση των Βρυξελλών
Έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει τους κινδύνους που απορρέουν για την Ελλάδα από την διόγκωση του χρέους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Οι αναλυτές της Κομισιόν τονίζουν πως η διεύρυνση των εξωτερικών ανισορροπιών έχει οδηγήσει στη συσσώρευση ενός μεγάλου εξωτερικού χρέους που αυξάνει τον κίνδυνο για την μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και θέτει σε κίνδυνο την σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται η ανάγκη για την εφαρμογή διαρθρωτικών πολιτικών που θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ανισορροπίες. Προτείνεται η αντιμετώπιση των δυσκαμψιών στην αγορά προϊόντων και εργασίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, μέσα από την προώθηση της καινοτομίας. Σημειώνεται μάλιστα η ανάγκη περιορισμού του κόστους εργασίας στα μέσα επίπεδα της ΕΕ, καθώς θα βελτίωνε την θέση της Ελλάδος εντός της Κοινής Αγοράς.
Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Θεμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνιστά την εφαρμογή αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και την υιοθέτηση αποτελεσματικότερων μέτρων για τον έλεγχο των πρωτογενών δαπανών. Επισημαίνει δε πως πρέπει να υπάρξει βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, καθώς μόνον έτσι θα αντληθούν πόροι που θα τροφοδοτήσουν τις αναγκαίες για την ελληνική οικονομίας επενδύσεις.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας