Ο καφές δεν σχετίζεται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή την θνησιμότητα των διαβητικών
Νέα Υόρκη: Στους άνδρες που πάσχουν από διαβήτη η κατανάλωση καφέ δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων ή θνησιμότητας από κάθε αίτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Νέα Υόρκη: Στους άνδρες που πάσχουν από διαβήτη η κατανάλωση καφέ δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων ή θνησιμότητας από κάθε αίτιο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.
Παλαιότερη μελέτη είχε σχετίσει την χρήση του καφέ τόσο με θετικά όσο και με αρνητικά αποτελέσματα. Αν και η μελέτη στον γενικό πληθυσμό δεν έχει δείξει αρνητικά αποτελέσματα από την κατανάλωση καφέ, στοιχεία από ομάδες διαβητικών ατόμων είναι ελλιπή. Πρόσφατα, πάντως έχουν εμφανιστεί στοιχεία ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να εξασθενήσει την ανοχή της γλυκόζης στα άτομα που πάσχουν από διαβήτη.
Ο Δρ Ρομπ βαν Νταμ και οι συνεργάτες του στην Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 3.497 διαβητικούς άνδρες που είχαν συμμετάσχει την μελέτη Professionals Follow-up Study και οι οποίοι δεν έπασχαν από καρδιαγγειακό νόσημα στην αρχή. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν αρκετά διατροφικά ερωτηματολόγια κατά την διάρκεια της έρευνας, την περίοδο 1986-2004.
Η κατανάλωση καφέ, ακόμη και τεσσάρων ή περισσοτέρων φλιτζανιών την ημέρα, δεν αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος ή της θνησιμότητας από κάθε αίτιο, συγκριτικά με την μη κατανάλωση καφέ. Το ίδιο ίσχυε και μετά την κατηγοριοποίηση των συμμετεχόντων ανάλογα με το κάπνισμα και την διάρκεια του διαβήτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ συνολικής πρόσληψης καφεΐνης ή κατανάλωσης καφέ χωρίς καφεΐνη.
Τα ευρήματα λοιπόν δεν υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η συνήθης κατανάλωση καφέ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων ή θνησιμότητας σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.