Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ρωσικό «μπλόκο» στον αγωγό Nabucco με την αγορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Ρωσικό «μπλόκο» στον αγωγό Nabucco με την αγορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Κίνηση-ματ στον αγωγό Nabucco φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει η Ρωσία, καθώς, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλ.Μεντβέντεφ, θα αγοράσει τις ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν από το οποίο θα τροφοδοτείτο ο Nabucco.

27

«Μπλόκο» στην τροφοδοσία του αγωγού Nabucco με φυσικό αέριο είναι έτοιμη να κάνει η Ρωσία, καθώς η Gazprom εμφανίζεται έτοιμη να αγοράσει το σύνολο των ποσοτήτων από τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του υπεράκτιου κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, που είναι η μοναδική, προς το παρόν, βάση ενεργειακών πόρων του Nabucco.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη τηλεόραση του Bloomberg, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε το σύνολο των ποσοτήτων από το Σαχ Ντενίζ 2», καθώς το δίκτυο της Gazprom είναι η «καταλληλότερη» οδός για το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός Nabucco στοχεύει στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.

Το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ είναι το μοναδικό ώριμο απόθεμα σε βαθμό που να θεωρείται βάση ενεργειακών πόρων για τη σύναψη συμβολαίων για τον αγωγό Nabucco, όπως είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο αντιπρόεδρος για το φυσικό αέριο στη νορβηγική StatoilHydro, Όλαφ Σκάλμεραας. Σημειώνεται ότι η StatoilHydro επιβλέπει την εμπορία καυσίμων από το Σαχ Ντενίζ 2.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Βακίφ Αλίεφ, γενικός διευθυντής του τμήματος επενδύσεων της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, Socar, είχε δηλώσει ότι η εταιρεία σχεδιάζει να διαπραγματευθεί εντός του Μαΐου συμφωνία για να ξεκινήσει, το 2010, την πώληση φυσικού αερίου στη Ρωσία.

Η δεύτερη φάση ανάπτυξης του Σαχ Ντενίζ ενδέχεται να προσθέσει, σε τρία με πέντε χρόνια, ετήσια παραγωγή ύψους 12 έως 14 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει τον Απρίλιο ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Όπως διευκρίνισε ο Αλ.Μεντβέντεφ, η συμφωνία με την Eni, τον βασικό εταίρο της στον South Stream, δεν θέτει περιορισμούς στο που θα μπορεί η ιταλική εταιρεία να πωλεί φυσικό αέριο. Στην περίπτωση που μέσω του αγωγού διέρχονται 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, η Eni θα μπορεί να πουλά 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, πρόσθεσε.

«Εισερχόμαστε σε νέα φάση της υλοποίησης του προγράμματος και σε εταιρικό επίπεδο θα επιταχύνουμε την ετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας και στη συνέχεια την περιεκτική μελέτη βιωσιμότητας και μετά θα αρχίσει η πέμπτη φάση» είπε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, προσθέτοντας ότι η εταιρεία διαθέτει αρκετό αέριο για τον South Stream, ακόμη και χωρίς το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν.

Υπογραφές για τον South Stream

Η Ρωσία θα υπογράψει την Παρασκευή συμφωνίες με την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, του South Stream, ως απάντηση στον βασικό ανταγωνιστή, τον αγωγό Nabucco.

Στο Σότσι του Εύξεινου Πόντου θα υπογραφεί και το σχέδιο συμφωνίας συνεργασίας από την Gazprom και τη ΔΕΣΦΑ. Παρών θα είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης. 

Η συμφωνία μεταξύ του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου και της ρωσικής Gazprom, αφορά στην ίδρυση της μεικτής εταιρείας που θα κατασκευάσει και θα διαχειρίζεται το τμήμα του αγωγού South Stream που θα διέρχεται από την Ελλάδα.

Η συμφωνία προβλέπει ότι στη μεικτή εταιρεία, με έδρα την Ελλάδα, οι δύο φορείς θα έχουν συμμετοχή 50-50 έκαστος.

Η Ρωσία έχει πει ότι δεν θεωρεί τον αγωγό Nabucco ως ανταγωνιστή, αν και έχει προσθέσει ότι δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο και για τα δύο έργα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Σότσι για να συναντηθεί με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλ.Πούτιν και στη συνέχεια θα παρευρεθούν στην υπογραφή της συμφωνίας των ενεργειακών κολοσσών Gazprom και ENI.

Oι δύο εταιρίες έχουν συστήσει κοινοπραξία για την κατασκευή του South Stream, που θα ξεκινάει από το Σότσι, θα διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και θα φθάνει στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Ιταλία, διοχετεύοντας τουλάχιστον 30 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο