Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κρίση παραδέχονται οι ΗΠΑ
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ παραδέχτηκε ότι μεγάλο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κρίση, την χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών, φέρουν και οι ΗΠΑ. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο για την οικονομία των ΗΠΑ και άλλων χωρών με περιορισμό μεσοπρόθεσμα της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ παραδέχτηκε ότι «μεγάλο μέρος της ευθύνης» για την οικονομική κρίση φέρουν και οι ΗΠΑ· πρόσθεσε ότι χρειάζεται ένα διαφορετικό μοντέλο για την οικονομία των ΗΠΑ και άλλων χωρών με περιορισμό μεσοπρόθεσμα της παραγωγής και της κατανάλωσης.
Όπως υπογράμμισε σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον «ποτέ ξανά στη σύγχρονη εποχή δεν είχε χτυπηθεί ταυτόχρονα ο κόσμος από ταυτόχρονη οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή όπως ζούμε σήμερα».
Ο Τίμοθι Γκάιθνερ τάχτηκε υπέρ ενός διαφορετικού μοντέλου για την οικονομία των ΗΠΑ και άλλων μεγάλων χωρών με περιορισμό μεσοπρόθεσμα της παραγωγής και της κατανάλωσης. Όπως υπογράμμισε πρέπει να μετακινηθούμε σε ένα μοντέλο όπου «μία χώρα ή μία ομάδα χωρών δεν θα καταναλώνουν υπερβολικά την ώρα που άλλες χώρες θα καταναλώνουν υπερβολικά».
Επισήμανε μάλιστα ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία δεν είναι απλά μία συνηθισμένη πτώση εντός των οικονομικών κύκλων αλλά «μία απότομη διόρθωση των χρηματοπιστωτικών υπερβολών που υποσκέλισαν τις οικονομίες και τους μηχανισμούς αυτοδιόρθωσης των αγορών». Η διόρθωση θα τερματιστεί με εξαιρετικά μέτρα, προσέθεσε.
Η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και της παγκόσμιας οικονομίας είναι αλληλένδετες, τόνισε ο Τίμοθι Γκάιθνερ. «Ο υπόλοιπος κόσμος χρειάζεται την αμερικανική οικονομία να ανακάμψουν για να αναβιώσει», διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι και οι ΗΠΑ χρειάζονται εξίσου την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.
Σχολιάζοντας τη πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι το 2009 η παγκόσμια ανάπτυξη θα συρρικνωθεί κατά 1,3%, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι θα χαθούν φέτος τρία με τέσσερα τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Τίμοθι Γκάιθνερ άφησε πάντως ένα περιθώριο ελπίδας ότι οι χειρότερες στιγμές της κρίσης έχουν περάσει αναφέροντας ότι ορισμένοι δείκτες, όπως οι καταναλωτικές δαπάνες, σταθεροποιούνται και ότι οι συνθήκες έχουν μετριαστεί.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας