Ενδεχόμενο υποβάθμισης της Ελλάδας από τη Fitch το επόμενο δίμηνο
Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings θα διατηρήσει ή θα υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για την Ελλάδα τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η «απουσία μεταρρυθμίσεων» δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης. Αξιωματούχος της Fitch προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης -1% με -2% φέτος και μηδενικό το 2010.
Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings θα διατηρήσει ή θα υποβαθμίσει την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα και τις προοπτικές της Ελλάδας τους επόμενους δύο μήνες, καθώς η απουσία μεταρρυθμίσεων δυσχεραίνει την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης.
«Όλες οι πιθανότητες είναι ανοιχτές αυτή τη στιγμή, εκτός από το ότι δεν θα γίνει αναβάθμιση της αξιολόγησης. Ή θα παραμείνει ίδια ή θα υποβαθμιστεί, δεν γνωρίζω», είπε στο Reuters ο αναλυτής Κρις Πράις, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για την πιστοληπτική αξιολόγηση και για την αξιολόγηση των προοπτικών της χώρας.
Ο Fitch έχει αξιολογήσει την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με «Α» και τις προοπτικές ως «σταθερές».
O κ. Πράις, που βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο ενημερωτικής επίσκεψης, είπε ότι ο οίκος αξιολόγησης θα δημοσιεύσει την έκθεσή του για την Ελλάδα στους επόμενους δύο μήνες.
«Αυτό που με απογοητεύει περισσότερο είναι η αποτυχία (της χώρας) να προωθήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αυτό ακριβώς που κάνουν όλες οι άλλες χώρες στην Ευρώπη», είπε ο Πράις.
«Δεν βλέπω καμία αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», είπε, προσθέτοντας η Ελλάδα πρέπει αμέσως να προχωρήσει με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος.
Η Standard & Poors υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας σε «Α-/Α-2¬ τον Ιανουάριο με «σταθερές¬ προοπτικές, επικαλούμενη την μειωμένη ανταγωνιστικότητα λόγω των μεγάλων αυξήσεων στους μισθούς και του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος.
Τον Φεβρουάριο η Moodys υποβάθμισε την αξιολόγησή των προοπτικών για το χρέος της χώρας σε «σταθερές» από «θετικές», λέγοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ίσες πιθανότητες για υποβάθμιση ή αναβάθμιση της αξιολόγησης τους επόμενους 12-18 μήνες.
Ο κ. Πράις προέβλεψε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο -1% με -2% του ΑΕΠ φέτος και σε μηδενικά επίπεδα το 2010, πριν επιστρέψει σε θετικό πρόσημο το 2011.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας