Η τηλεόραση διπλασιάζει τον κίνδυνο παιδικού άσθματος
Λονδίνο: Τα μικρά παιδιά που βλέπουν περισσότερες από δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Λονδίνο: Τα μικρά παιδιά που βλέπουν περισσότερες από δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Thorax.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι δεν ευθύνεται αυτή καθεαυτή η τηλεόραση, αλλά η τηλεθέαση που είναι συνώνυμο της καθιστικής ζωής, η οποία με τη σειρά της αποτελεί την πηγή του κακού.
Οι βαθιές εισπνοές, όπως κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, μπορεί να διατηρήσει τους πνεύμονες σε καλή κατάσταση.
Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης μελέτησαν την υγεία περισσοτέρων από 3.000 παιδιών στη Μ. Βρετανία, από την ημέρα της γέννησης τους μέχρι και τη συμπλήρωση του 11ου έτους.
Οι γονείς είχαν ερωτηθεί σε ετήσια βάση για τα συμπτώματα συριγμού στα παιδιά και κατά πόσο γιατρός είχε διαγνώσει άσθμα.
Οι γονείς ερωτήθηκαν επίσης και για τις συνήθειες των παιδιών αναφορικά με την τηλεόραση από την ηλικία των τριών ετών και έπειτα.
Όλα τα παιδιά ήταν ελεύθερα συριγμού όταν ήταν βρέφη και νήπια. Σε ηλικία 11 ετών όμως, 185 (6%) είχαν εκδηλώσει άσθμα.
Τα παιδιά που έβλεπαν τηλεόραση δύο ή περισσότερες ώρες την ημέρα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με άσθμα συγκριτικά με εκείνα που έβλεπαν λιγότερη τηλεόραση. Ωστόσο, οι πιθανότητες παρέμεναν και πάλι μικρές, μία περίπτωση στις 100.
Από τα παιδιά που έπασχαν από άσθμα, το 2% δεν έβλεπε τηλεόραση, το 20% παρακολουθούσε τηλεόραση καθημερινά για λιγότερο από μια ώρα, το 34% για 1-2 ώρες την ημέρα και το 44% για περισσότερες από δύο ώρες καθημερινά.
Δεδομένου ότι κανένα εκ των παιδιών δεν είχε συριγμό σε ηλικία τριών ετών, είναι απίθανο τα παιδιά που τελικά εκδήλωσαν άσθμα να είχαν εξαναγκαστεί να αθλούνται λιγότερο από μικρή ηλικία λόγω των συμπτωμάτων του άσθματος.
Εικάζουν λοιπόν οι ερευνητές ότι η αδράνεια είναι η υποκείμενη εξήγηση για τα ευρήματα τους, αν υποθέσουμε ότι τα παιδιά που βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση τείνει να είναι λιγότερο δραστήρια, αν και δεν κατέγραψαν άμεσα τα επίπεδα δραστηριότητας των παιδιών κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Στο τέλος της μελέτης, όταν τα παιδιά ήταν 11,5 ετών υπήρχε μικρή διαφορά στα επίπεδα άσκησης μεταξύ εκείνων με άσθμα και εκείνων χωρίς.
Ο Δρ Τζέιμς Πάτον που πήρε μέρος στη μελέτη επισημαίνει ότι «πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι η αδράνεια, και όχι η τηλεθέαση. Η τηλεόραση είναι απλώς ο καλύτερος πληρεξούσιος δείκτης.
Ενδεχομένως να υπάρχει ένα παράθυρο στα πρώιμα στάδια της ζωής μας, όπου η σωματική δραστηριότητα κάνει κάτι για την προστασία των πνευμόνων μας. Ίσως λοιπόν, η σωματική άσκηση και η κινητικότητα γενικότερα να προάγουν τις βαθιές εισπνοές και αυτό να είναι πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα.
Δεν υπάρχουν βέβαια αποδείξεις ότι τα αναπνευστικά πρότυπα είναι σημαντικά στη ρύθμιση του τόνου των μαλακών μυών των αεραγωγών και στο πόσο ανταποκρίνονται.
Η αποτυχία έκτασης των μαλακών μυών των αεραγωγών, μέσω των βαθιών εισπνοών μπορεί να οδηγεί σε αυξημένη ανταπόκριση των αεραγωγών, που είναι και η αιτία του άσθματος».
health.in.gr
- Ρατσισμός, fake news και χορός YMCA: Στην τελευταία του ομιλία ο Τραμπ επιστρέφει στις προεκλογικές του τακτικές
- Daikin Altherma 4 H: Η αντλία θερμότητας νέας γενιάς που αναβαθμίζει τον χώρο μας σε ένα αποδοτικό και άνετο περιβάλλον
- Μαρόκο: Φονική κατάρρευση κτιρίων – Τουλάχιστον 22 νεκροί και 16 τραυματίες
- Δήμος Αναστασιάδης: «Η 2η εγκυμοσύνη της Τζένης ήταν σοκαριστική, ο γιατρός μας το είχε απαγορεύσει»
- «Στην Ελλάδα το σαββατοκύριακο ο Μόρις – Πλήρης συμφωνία με τον Ολυμπιακό»
- Υπόμνημα της δημάρχου Γαύδου στην κυβέρνηση για τα ζητήματα που απασχολούν το νησί
- Νέο βίντεο από τη σύλληψη του Λουίτζι Μαντζιόνε: Τι δείχνουν οι κάμερες ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του CEO της UnitedHealthcare
- Ταΰγετος: Αίσιο τέλος για τον 28χρονο Γάλλο πεζοπόρο που έπεσε σε χαράδρα 200 μέτρων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442