Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τα 2 δισ. ευρώ άγγιξαν τα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ

Τα 2 δισ. ευρώ άγγιξαν τα δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ

Τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το ΤΕΜΠΜΕ αγγίζουν, πλέον, τα 2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το ΥΠΑΝ. Μέχρι την Πέμπτη είχαν εγκριθεί 16.497 δάνεια, ύψους 1,948 δισ. ευρώ. Οι εγγυήσεις εκ μέρους του ΤΕΜΠΜΕ αντιστοιχούν σε 1,559 δισ. ευρώ. Ωστόσο τα παράπονα της αγοράς για αντισυμβατική συμπεριφορά συνεργαζόμενων τραπεζών συνεχίζονται.

28

Τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το ΤΕΜΠΜΕ αγγίζουν, πλέον, τα 2 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, μέχρι χθες, Πέμπτη, είχαν εγκριθεί 16.497 δάνεια, ύψους 1,948 δισ. ευρώ. Οι εγγυήσεις εκ μέρους του ΤΕΜΠΜΕ αντιστοιχούν στο ποσό του 1,559 δισ. ευρώ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του ΤΕΜΠΜΕ όσον αφορά στην επιδότηση επιτοκίου.

Το ποσό αυτό καταβάλλεται μέσω του ΕΣΠΑ και μέχρι στιγμής ήταν 100.000.000 ευρώ.

Με τη έγκριση, όπως πιστεύεται, του σχετικού αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο προϋπολογισμός για την επιδότηση επιτοκίου θα ανέλθει στο 200.000.000 ευρώ.

Αντισυμβατική συμπεριφορά τραπεζών καταγγέλει η αγορά

Να προσφύγει το υπουργείο Ανάπτυξης κατά των τραπεζών, που έχουν υπογράψει σύμβαση με το Δημόσιο, για τη χορήγηση άτοκων κεφαλαίων κίνησης σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ, ζητεί το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μιχάλης Ζορπίδης, κατήγγειλε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αντισυμβατική συμπεριφορά των τραπεζών, οι οποίες, όπως είπε, με εντολή των διοικήσεών τους, θέτουν όρους και προσκόμματα, προκειμένου να μην παραλαμβάνουν αιτήσεις επιχειρηματιών, που πληρούν τα απαιτούμενα κριτήρια χρηματοδότησής τους, αλλά δεν είναι πελάτες τους.

Ο κ. Ζορπίδης, διευκρίνισε ότι, εξετάζοντας προσωπικά καταγγελίες μελών του Επιμελητηρίου (πέντε έγγραφες και πολλές προφορικές) και μιλώντας με διευθυντικά στελέχη τραπεζών, αποκόμισε την εικόνα πως οι τράπεζες διοχετεύουν τα δάνεια σε συγκεκριμένους πελάτες τους, οι οποίοι, ούτως ή άλλως, μπορούν να λάβουν δάνειο και «πολλές φορές τα δάνεια καταλήγουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι στην αγορά».

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ σχεδιάστηκε «στο πόδι», χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των Επιμελητηρίων, ως θεσμικών συμβούλων της Πολιτείας και επισήμανε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα η φιλοσοφία του, για να διοχετευτεί η ρευστότητα σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Για την τόνωση της αγοράς, ο κ. Ζορπίδης ζήτησε επιπρόσθετα την κατάργηση «κάθε άσκοπης φορολογικής επιβάρυνσης», αρχής γενομένης με την κατάργηση του τέλους παρεπιδημούντων για όλες τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Δεν είναι δυνατό τα οικονομικά των δήμων να στηρίζονται στην εισφορά μίας συγκεκριμένης ομάδας επιχειρήσεων», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «το τέλος παρεπιδημούντων επιβαρύνει όχι μόνο αυτούς που διέρχονται από μία πόλη, αλλά όλους του δημότες που, ούτως ή άλλως, πληρώνουν δημοτικούς φόρους».

Ως τρίτο μέτρο για την ενίσχυση της ρευστότητας, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, ζήτησε την εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τους προμηθευτές του, οι οποίες όπως είπε ανέρχονται σε 9 δισ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένων των χρεών των δήμων.

«Μόνο σε επιχειρήσεις πληροφορικής οφείλονται 500 εκατ. ευρώ και ένα δισ. ευρώ σε κατασκευαστές», είπε, ζητώντας ο συμψηφισμός των χρεών να μη λειτουργεί μόνο υπέρ του Δημοσίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο