Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Επιβεβαιώνεται η συρρίκνωση 1,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο του 2008

Επιβεβαιώνεται η συρρίκνωση 1,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο δ’ τρίμηνο του 2008

Η μεγαλύτερη στην ιστορία συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης σημειώθηκε το δ τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Αιτίες η κατάρρευση των εξαγωγών, η πτώση της ζήτησης των νοικοκυριών και η μείωση των επενδύσεων. Κατά 2,6% αυξημένο το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2008.

103

Η μεγαλύτερη στην ιστορία συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat. Αιτίες η κατάρρευση των εξαγωγών, η πτώση της ζήτησης των νοικοκυριών και η μείωση των επενδύσεων. Κατά 2,6% αυξημένο το ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2008.

Η κατάρρευση των εξαγωγών, η πτώση της ζήτησης των νοικοκυριών και η μείωση των επενδύσεων προκάλεσαν τη μεγαλύτερη στην ιστορία συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, λίγο πριν την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την επιτοκιακή πολιτική που θα υλοποιήσει.

Τα οριστικά στοιχεία της Eurostat επιβεβαίωσαν την προηγούμενη εκτίμηση της για συρρίκνωση 1,5% της οικονομίας της ευρωζώνης το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2008, σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο πέρυσι.

Στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2008, το ΑΕΠ της ευρωζώνης είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 1,3%, σε ποσοστό μεγαλύτερο από την προκαταρκτική εκτίμηση που έκανε λόγο για συρρίκνωση 1,2%.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Εurostat για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην ΕΕ το 2008 που δημοσιοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ της, το 2008, κατά 2,6% και η Κύπρος κατά 3%.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2008, και ενώ σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο εμφάνισαν από πλευράς ανάπτυξης αρνητικό πρόσημο, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις χωρών της ΕΕ, όπου το πρόσημο έστω και οριακά παραμένει θετικό, με την οικονομική μεγέθυνση στο 0,3% και 0,6% αντιστοίχως.

«Η ενδιαφέρουσα πλευρά των λεπτομερών στοιχείων είναι οι φθίνουσες καταναλωτικές δαπάνες ιδιωτών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτό υπαινίσσεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2009 ενδέχεται να είναι τόσο κακό όσο και το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Ενδέχεται να έχουμε συρρίκνωση τουλάχιστον 1% στο πρώτο τρίμηνο φέτος. Αυτό σημαίνει ότι, για το 2009, ξεκινάμε από ένα πολύ, πάρα πολύ χαμηλό επίπεδο», σχολίασε ο οικονομολόγος στην BNP Paribas Λουίτζι Σπεράντσα.

Η είδηση έφτασε καθώς συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ εν μέσω προσδοκιών ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης κατά 0,5%, στο 1,5%.

Τη μεγαλύτερη αρνητική συνεισφορά στο συνολικό ρυθμό ανάπτυξης είχε το εμπόριο, που αφαίρεσε 0,9%. Η πτώση της εξαγωγών αφαίρεσε 3,1% ενώ η σημαντική μείωση των εισαγωγών πρόσθεσε 2,2%. Η ζήτηση των νοικοκυριών αφαίρεσε 0,5% και οι επενδύσεις αφαίρεσαν 0,6%. Τέλος, οι κυβερνητικές δαπάνες αφαίρεσαν 0,1%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο