Προθεσμία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο
Μέχρι την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο οι οφιελέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με ευνοϊκό τρόπο. Η ελάχιστη μηνιαία δόση έχει μειωθεί σε 150 ευρώ και η προκαταβολή στο 5% της οφειλής.
Μέχρι την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου έχουν περιθώριο οι οφιελέτες του Δημοσίου να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε, την Τετάρτη, με εγκύκλιό του αναλυτικές οδηγίες σε όλες τις Εφορίες για τη ρύθμιση, ενόψει της λήξης της προθεσμίας.
Στη ρύθμιση υπάγονται όσοι έχουν οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2008, οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, οφειλές που έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε άλλη ρύθμιση, οφειλές προσώπων που ευθύνονται μαζί με τον πρωτοφειλέτη για την καταβολή τους, καθώς και οι κληρονόμοι αποβιωσάντων οφειλετών.
Οι οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου στη ΔΟΥ ή το τελωνείο που είναι βεβαιωμένες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με την υποβολή της αίτησης καταβάλλεται η πρώτη δόση της ρύθμισης ή της εφάπαξ πληρωμής.
Με την καταβολή της πρώτης δόσης δίνεται και προκαταβολή το 5% της συνολικής οφειλής. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται έως 24 μηνιαίες δόσεις.
Στη ρύθμιση εμπίπτουν και τα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τα οποία ως κύρια οφειλή δεν υπάγονται στη μείωση του 50% με την εφάπαξ καταβολή. Απαλλάσσονται μόνο μερικά ή ολικά ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων, από τις προσαυξήσεις της εκπρόθεσμης καταβολής τους.
Ως προς τη φορολογία εισοδήματος, στη μείωση του 50% δεν υπάγονται τα βεβαιωμένα αυτοτελή πρόστιμα που δεν αφορούν κύρια οφειλή, από την οποία δεν προκύπτει ποσό για καταβολή.
7Ως προς το ΦΠΑ, στην απαλλαγή του 50% περιλαμβάνονται οι πρόσθετοι φόροι που έχουν βεβαιωθεί με βάση τις διατάξεις του ν. 2523/1997 ή με προϊσχύουσες διατάξεις. Δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα που αποτελούν κύρια οφειλή.
Στη ρύθμιση εμπίπτουν και οι οφειλές από ειδικές φορολογίες (τέλη χαρτοσήμου, τέλη κυκλοφορίας και λοιπά τέλη και εισφορές προς το Δημόσιο).
Εάν κάποιος οφειλέτης επιθυμεί σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης να εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών, απολαμβάνει μεγαλύτερης έκπτωσης.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.