Ελαφρώς αυξημένα κατά 4% τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου το 2008
Στα 506 εκατ. ευρώ ανήλθαν το 2008 τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου, αυξημένα κατά 4% έναντι του 2007 και επιτυγχάνοντας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση, πολύ ικανοποιητική απόδοση ιδίων κεφαλαίων (25%) σ ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον. Ωστόσο για το 2009 αναμένεται μείωση κερδών λόγω κρίσης.
Τα κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου μετά τη φορολογία για το 2008 ανήλθαν σε 506 εκατ. ευρώ σε σχέση με 485 εκατ. ευρώ για το 2007, σημειώνοντας αύξηση 4% και επιτυγχάνοντας, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, πολύ ικανοποιητική απόδοση ιδίων κεφαλαίων (25%) σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό και αρνητικό περιβάλλον.
Ωστόσο μείωση κερδών αναμένεται για το 2009, αφού από φέτος θα αρχίσουν -όπως εκτιμούν οι επικεφαλής της τράπεζας- να γίνονται εμφανή τα σημάδια της κρίσης.
Το συνολικό ύψος των δανείων του Συγκροτήματος το 2008 ανήλθε σε 25,1 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 29% σε σχέση με το 2007. Το σύνολο των δανείων του Συγκροτήματος στην Κύπρο και την Ελλάδα σημείωσε ετήσια αύξηση 25% και 22% αντίστοιχα.
Oι καταθέσεις του Συγκροτήματος διαμορφώθηκαν σε 27,9 δισ. ευρώ έναντι 25,2 δισ. ευρώ το 2007, σημειώνοντας αύξηση 11%.
Το σύνολο των καταθέσεων του Συγκροτήματος στην Κύπρο και την Ελλάδα σημείωσε ετήσια αύξηση 1% και 19% αντίστοιχα.
Όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, η ισχυρή ρευστότητα του Συγκροτήματος με δείκτη δανείων προς καταθέσεις 90% και η περιορισμένη εξάρτηση του Συγκροτήματος από χρηματοδότηση μέσω της διατραπεζικής αγοράς και έκδοσης πιστωτικών τίτλων (13%), αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα στις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες ρευστότητας που επικρατούν στις διεθνείς αγορές χρήματος.
Παρά τη δυναμική επέκταση των εργασιών του Συγκροτήματος, η ποιότητα χαρτοφυλακίου δανείων συνέχισε να βελτιώνεται με τον σχετικό δείκτη να μειώνεται στο 3,7% σε σχέση με 3,8% στις 31 Δεκεμβρίου 2007.
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος με βάση τις αρχές Βασιλείας II εκτιμάται σε 11,3% και ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων σε 7,3%.
Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, οι στρατηγικές προτεραιότητες του Συγκροτήματος για το έτος 2009 επικεντρώνονται στη διατήρηση της ισχυρής ρευστότητας του Συγκροτήματος, την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας, την αύξηση της αποτελεσματικότητας και του περιορισμού των εξόδων, την πειθαρχημένη ανάπτυξη εργασιών σε Ρωσία, Ουκρανία και Ρουμανία και την αποτελεσματική διαχείριση κινδύνων.
Το Συγκρότημα εκτιμά ότι τα καθαρά κέρδη του Συγκροτήματος μετά τη φορολογία για το 2009 αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 300 και 400 εκατ. ευρώ, αφού όπως σημειώνει φέτος θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα της κρίσης.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας