«Καπέλο» 2,6% στα 5ετή ομόλογα του Δημοσίου για κεφάλαια 5 δισ. ευρώ
Με επιτυχία, αλλά και ακριβό επιτόκιο -περίπου στο 5,65%- ολοκληρώθηκε η κοινοπρακτική δημοπρασία πενταετών ομολόγων του δημοσίου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ. Περίπου ένα δισ. ευρώ περισσότερους τόκους θα πληρώσει το Δημόσιο το 2009, λόγω των ελλειμμάτων.
Ξεπέρασαν τα 7 δισ. ευρώοι προσφορές που υπεβλήθησαν από θεσμικούς επενδυτές κατά την κοινοπρακτική δημοπρασία πενταετών ομολόγων του Δημοσίου.
Ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε ποσό από 3 έως 5 δισ. ευρώ. Η τιμολόγηση θα γίνει την Τετάρτη, οπότε και θα ανακοινωθεί το επιτόκιο της έκδοσης και το ποσό που συγκέντερωσε ο ΟΔΔΗΧ.
Το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε περίπου στο 5,6% την ώρα που στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων το spread στα πενταετή ομόλογα έκανε νέο ρεκόρ στο 3,15%.
Σε σχέση με μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο (mid swap), το ελληνικό δημόσιο δανείζεται ακριβότερα κατά 2,60%. Το επιτόκιο είναι το υψηλότερο με το οποίο δανείζεται η Eλλάδα από την είσοδό της στην ευρωζώνη.
Την περίοδο 2007-2008 οι εκδόσεις 5ετών ομολόγων έγιναν με επιτόκια από 3,97% έως 5,13%, ενώ το 2004 οι εκδόσεις έγιναν στο 3,5%.
Ρεκόρ στο spread κατέγραψανκαι οι δεκαετείς τίτλοι,φτάνοντας στο 2,71% που αποτελεί το νέο υψηλό από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη.
Πηγές του υπουργείου Οικονομίας αποδίδουν τη διεύρυνση του spread σε κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στην αγορά ομολόγων εις βάρος της Ελλάδας, σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα.
Πάντως, λόγω των ελλειμμάτων και της αδυναμίας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, το Δήμοσιο θα κληθεί να πληρώσει περίπου ένα δισ. ευρώ περισσότερους τόκους το 2009 για να εξυπηρετήσει το τεράστιο δημόσιο χρέος.
Συνολικά, βάσει του προϋπολογισμού και των σημερινών δεδομένων, το Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί 42 δισ. ευρώ.
Έως τώρα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει καταφέρει να αντλήσει 3,155 δισ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματείων που διατέθηκαν την προηγούμενη Τρίτη και ευελπιστεί να συγκεντρώσει μετά και το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο ένα ποσό της τάξης των 7 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση ομολόγων που λήγουν μέσα στο μήνα.
Το επόμενο βήμα δανεισμού, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, αναμένεται να γίνει στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και θα αφορά -κατά πάσα πιθανότητα- κοινοπρακτική έκδοση τριετών ομολόγων.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας