Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα ευρωπαϊκά επιτόκια έπειτα από νέα μείωση 0,50%

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τα ευρωπαϊκά επιτόκια έπειτα από νέα μείωση 0,50%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% την Πέμπτη, στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της, καθώς «θα έχουμε σημαντική επιβράδυνση το 2009», όπως είπε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος έδειξε να αποκλείει νέα κίνηση της ΕΚΤ πριν από το Μάρτιο.

28

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2% την Πέμπτη, στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της, λόγω υποχώρησης του πληθωρισμού και εξάπλωσης της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Πρόκειται για την τέταρτη μείωση σε διάστημα τριών μηνών εν μέσω ενδείξεων ότι η χρηματοοικονομική κρίση πλήττει την πραγματική οικονομία και ο πληθωρισμός απειλεί να υποχωρήσει κάτω από το πλαφόν το 2% της ΕΚΤ.

Η κίνηση ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη από τους αναλυτές, αν και υπήρχε ασυνήθιστα μεγάλος βαθμός αβεβαιότητας γύρω από τις προβλέψεις.

Μετά τη μείωση των επιτοκίων, το ευρώ υποχωρούσε σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ παραδέχτηκε ότιη Ευρωζώνη βιώνει μια «σημαντική επιβράδυνση».

Ο ίδιος είπε ότι υπήρξε ομοφωνία στην ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων στην σημερινή συνεδρίαση και με το σκεπτικό ότι «το νέο μας ραντεβού είναι για τον Μάρτιο και θα δούμε τον Μάρτιο τι θα κάνουμε», είπε ο Τρισέ.

«Θα έχουμε σημαντικά νέα στοιχεία, τις νέες μας προβλέψεις και θα έλεγα ότι, λαμβάνοντας υπόψη ότι η συνεδρίαση του Φεβρουαρίου είναι μόνο σε τρεις εβδομάδες, δεν θεωρούμε ότι θα είναι ένα σημαντικό ραντεβού για την πολιτική μας», είπε.

Ο Τρισέ πρόσθεσε ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι στην ευρωζώνη υποχωρούν και η ζήτηση θα μετριαστεί για μακρά περίοδο, βλέποντας ανάκαμψη της οικονομίας το 2010.

«Θα έχουμε σημαντική επιβράδυνση το 2009 και ανάκαμψη το 2010», είπε.

«Βλέπω το 2010 ως ένα έτος ανάκαμψης και επιτάχυνσης της οικονομίας και δεν κάνω καμία απολύτως διαφοροποίηση μεταξύ της παγκόσμιας οικονομίας και της δικής μας οικονομίας, που αποτελεί μεγάλο τμήμα της παγκόσμιας οικονομίας» σημείωσε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 1,6% τον Δεκέμβριο, αρκετά χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για επίπεδα οριακά κάτω του 2,0%.

«Θεωρούμε ότι οι κίνδυνοι στην σταθερότητα τιμών μεσοπρόθεσμα είναι σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι», είπε ο Τρισέ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο