Επιβράδυνση στο δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων το Νοέμβριο
Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της τραπεζικής χρηματοδότησης προς το σύνολο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε σε 18,2% το Νοέμβριο, από 19,7% τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι τράπεζες περιορίζουν τις χορηγήσεις δανείων.
Επιβράδυνση παρατηρήθηκε το Νοέμβριο στο ρυθμό αύξησης των τραπεζικών χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς το σύνολο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε σε 18,2% από 19,7% τον Οκτώβριο.
Αναλυτικά, η πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε σε 940 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του υπολοίπου της χρηματοδότησής τους επιβραδύνθηκε σε 22,2% από 24,1% τον προηγούμενο μήνα, αλλά ωστόσο παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι τον Δεκέμβριο του 2007 (20,6%).
Από την ανάλυση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κατά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας προκύπτει ότι επιβραδύνθηκε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της χρηματοδότησης προς όλους τους κλάδους, με εξαίρεση τη γεωργία, τη βιομηχανία και το εμπόριο, όπου γενικά παρατηρήθηκε αξιόλογη επιτάχυνση.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι με υψηλό και επιταχυνόμενο ρυθμό αυξήθηκε η χρηματοδότηση προς το εμπόριο (Νοέμβριος 2008: 24,3%, Οκτώβριος 2008: 23,3%) και τη βιομηχανία (Νοέμβριος 2008: 18,8%, Οκτώβριος 2008: 18,5%), που αποτελούν τους σημαντικότερους από πλευράς τραπεζικής χρηματοδότησης κλάδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η πιστωτική επέκταση προς τα νοικοκυριά ανήλθε σε 500 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός ανόδου επιβραδύνθηκε σε 14%, έναντι 15,1% τον Οκτώβριο του 2008 και 22,4% τον Δεκέμβριο του 2007.
Η καθαρή αύξηση των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 269 εκατ. ευρώ, ενώ o 12μηνος ρυθμός ανόδου τους παρουσίασε περαιτέρω επιβράδυνση (Νοέμβριος 2008: 12,3%, Οκτώβριος 2008: 13,7%).
Τα καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν καθαρή αύξηση κατά 233 εκατ. ευρώ, ενώ ο 12μηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 17,8%, έναντι 19,1% τον Οκτώβριο του 2008.
Τέλος, τα «λοιπά» δάνεια προς τα νοικοκυριά σημείωσαν μικρή καθαρή μείωση κατά 2 εκατ. ευρώ, αλλά ο 12μηνος ρυθμός μεταβολής τους επιταχύνθηκε σε 10,8% (από 5,5% τον προηγούμενο μήνα) λόγω του σχετικά χαμηλού υπολοίπου το Νοέμβριο του 2007.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας