Συμφωνία με την ΕΕ για το σχέδιο στήριξης των τραπεζών
Το «πράσινο φως» για το ελληνικό κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ, φέρεται να έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ρυθμίστηκαν οι «τεχνικές παρατηρήσεις» που είχαν υποβάλει οι Βρυξέλλες στο υπουργείο Οικονομίας.
Το «πράσινο φως» για το ελληνικό κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ, φέρεται να έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς ρυθμίστηκαν οι «τεχνικές παρατηρήσεις» που είχαν υποβάλει οι Βρυξέλλες στο υπουργείο Οικονομίας.
ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή είχε διατυπώσει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών και τον υπολογισμό των εγγυήσεων, τα οποία ήδη απαντήθηκαν από το υπουργείο Οικονομίας, το οποίο και προχώρησε στις απαραίτητες αλλαγές διατύπωσης στο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης που κατήρτισε και είχε διαβιβάσει στις Βρυξέλλες.
Οι ενστάσεις αφορούσαν κυρίως στο γεγονός ότι το σχέδιο υποχρεώνει τις τράπεζες να συμμετάσχουν και στα τρία σκέλη.
Δηλαδή, τώρα οι τράπεζες θα μπορούν να επιλέγουν ποιο από τα τρία σκέλη του θα χρησιμοποιήσουν, τη μετοχική συμμετοχή του Δημοσίου, την ενίσχυση με ομόλογα ή την εγγύηση του δανεισμού τους από το Δημόσιο.
Επίσης, επιβλήθηκαν συγκεκριμένοι κανόνες για τον υπολογισμό του ύψους της προμήθειας που θα παίρνει το Δημόσιο, ανάλογα με το αν η βοήθειά του θα δίνεται με ή χωρίς εξασφαλίσεις καιμειώθηκε σε 3από 5χρόνια η διάρκεια του σχεδίου.
Το σχέδιο προβλέπει την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι το ύψος των 15 δισ. ευρώ προς όλες τις τράπεζες, την έκδοση ειδικών ομολόγων στις τράπεζες έως 8 δισ. ευρώ και την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης τους με κεφάλαια έως 5 δισ. ευρώ με αγορά προνομιούχων μετοχών από το Δημόσιο.
Στο σχέδιο εκτιμάται ότι θα ενταχθούν όλες σχεδόν οι τράπεζες. Προς το παρόν, έχουν δηλώσει συμμετοχή η Αγροτική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Proton Bank.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας