Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% σε 1% προχωρά την Τετάρτη η Fed

Σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,50% σε 1% προχωρά την Τετάρτη η Fed

Στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,50% σε 1% αναμένεται να προχωρήσει την Τετάρτη η Fed, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τις χειρότερες συνέπειες της ύφεσης στην οποία βυθιζεται η αμερικανική οικονομία. Οι αναλυτές αναμένουν νέες μειώσεις επιτοκίων τους ερχόμενους μήνες.

27

Στη μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,50% σε 1% αναμένεται να προχωρήσει την Τετάρτη η Fed, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τις χειρότερες συνέπειες της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η αμερικανική οικονομία.

Η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, που οφείλεται στην πτώση των τιμών των εμπορευμάτων και στην εξασθένηση της καταναλωτικής ζήτησης, δίνει το περιθώριο στην Fed να μειώσει το κόστος δανεισμού, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θαυποχωρήσουν περαιτέρω τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την Τετάρτη (στις 20:15 ώρα Ελλάδος) τη μείωση του παρεμβατικού επιτοκίου στο 1%, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2004, όταν έχει προκύψει ο κίνδυνοςτου αποπληθωρισμού, που ορισμένοι πιστεύουν ότισταδιακά επανέρχεταιστο προσκήνιο.

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι αναλυτές που βλέπουν το επιτόκιο στο 0,75%, επίπεδο το οποίο έχουν να δουν οι Αμερικανοί από τον Ιούλιο του 1958.

Η Fed έχει μειώσει το επιτόκιο σε 1,50% από 5,25% τους τελευταίους 13 μήνες. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ίσως καταλήξει στο «ιαπωνικό μοντέλο» των μηδενικών επιτοκίων, να ακολουθήσει δηλαδή την ίδια νομισματική πολιτική με την ιαπωνική κεντρική τράπεζα, η οποία έχει -ουσιαστικά- μηδενικά επιτόκιααπό την δεκαετία του 1990 προκειμένου να καταπολεμήσει τον αποπληθωρισμό.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,50% σε 3,25% στη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα, Τετάρτη, η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια της, για τρίτη φορά σε δύο μήνες, κατά σε 6,66% από 6,93% (επιτόκιο δανεισμού για ένα έτος).

* Στη διατραπεζική αγορά χρήματος του Λονδίνου, το επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια, διάρκειας 3 μηνών υποχώρησε κατά 0,05% στο 3,42%. Το αντίστοιχης διάρκειαςεπιτόκιο σε ευρώ σημείωσε πτώση 0,02% σε 4,83%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο