Υποχωρεί το κόστος δανεισμού στη διατραπεζική αγορά – Στο 5% το Euribor
Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού συνεχίζεται στη διατραπεζική αγορά χρήματος, μετά τις αλλεπάλληλες «ενέσεις» ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες. Το επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ, διάρκειας τριών μηνών, (3-month Euribor) υποχώρησε κατά 0,05% σε 5%.
Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων συνεχίζεται στηναγορά χρήματος, μετά τις αλλεπάλληλες «ενέσεις» ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες και τις κρατικές εγγυήσεις στον διατραπεζικό δανεισμό.
Τη Δευτέρα, στην αγορά του Λονδίνου, το επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ, διάρκειας τριών μηνών, (3-month Euribor) υποχώρησε, για έβδομη συνεχόμενησυνεδρίαση,κατά 0,05% σε 5%.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος για τηνκατάσταση της αγοράς δανεισμού:
«Περιμένω ότι οι τράπεζες θα εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, δηλαδή θα αρχίσουν να δανείζουν η μία και την άλλη και τους πελάτες τους» είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.
Το τραπεζικό σύστημα είναι «στην τροχιά τηςομαλοποίησης», προσέθεσε.
Το αντίστοιχο επιτόκιο σε δολάρια (3-month Libor) σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις 23 Ιανουαρίου, υποχωρώντας κατά 0,36% σε 4,06%.
Το επιτόκιο για δανεισμό μίας ημέρας διολίσθησε κατά 0,16% σε 1,51%, χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2004.
Πτωτική τροχιά ακολούθησαν τα επιτόκια και στις ασιατικές αγορές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες του Χονγκ Κονγκ και της Αυστραλίας διοχέτευσαν ρευστότητα στο σύστημα, ενώ η κυβέρνηση της Ν.Κορέας ανακοίνωσε πρόγραμμα διάσωσης τραπεζών.
«Βλέπουμε ότι τα χειρότερα στην αγορά χρήματος αρχίζουν να φθάνουν στο τέλος τους» δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της & New Zealand Bank.
«Οι κυβερνητικές εγγυήσεις που έχουν ανακοινωθεί παγκοσμίως έχουν επίπτωση στην αγορά» προσέθεσε.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.