Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αντιπαραθέσεις γύρω από το αβέβαιο μέλλον της Alitalia

Αντιπαραθέσεις γύρω από το αβέβαιο μέλλον της Alitalia

Το μέλλον της Alitalia και η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή της, μετά και την απόσυρση της κοινοπραξίας CAI τροφοδοτεί αντιπαράθεση στην ιταλική πολιτική σκηνή και στο χώρο των συνδικάτων. Νέα έκκληση ενδιαφέροντος για την αγορά της εταιρείας κατατίθεται την Τρίτη.

95

Το μέλλον της Alitalia και η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίησή της, μετά και την απόσυρση της κοινοπραξίας CAI τροφοδοτεί αντιπαράθεση στην ιταλική πολιτική σκηνή και στο χώρο των συνδικάτων. Νέα έκκληση ενδιαφέροντος για την αγορά της εταιρείας κατατίθεται την Τρίτη.

Οι πτήσεις της εταιρείας συνεχίζονται μεν κανονικά αλλά παραμένει η πιθανότητα να διακοπούν μέσα στις επτά με δέκα επόμενες ημέρες.

Την περασμένη Πέμπτη δήλωσε ότι αποσύρεται από τις διαπραγματεύσεις η κοινοπραξία CAI (Compagnia Aerea Italiana) μετά την άρνηση των πιλότων και των πληρωμάτων καμπίνας να αποδεχτούν περικοπές και νέα συμβόλαια εργασίας.

Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως εναλλακτική, στην ιταλική αυτή πρόταση» της CAI. Έχει δηλώσει ότι η εταιρεία πρέπει να μείνει σε ιταλικά χέρια.

Σχολιάζοντας τις εξελέιξεις, ο Μάσσιμο Ντ΄Αλέμα από το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι «πρέπει να διαλέξει, αν θέλει, να δώσει, πάση θυσία, την Alitalia στους φίλους του ιταλούς επιχειρηματίες, ή να δραστηριοποιηθεί, προς αναζήτηση νέων, πιο αποτελεσματικών λύσεων».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, Σέρτζιο Κοφεράτι, που είχε εκφράσει την διαφωνία του για την πρόταση της CAI, ζητά σε δηλώσεις του «να διερευνηθούν και νέες πιθανές οδοί, χωρίς να θεωρηθεί απαιτούμενη προϋπόθεση, να παραμείνει, το ιδιοκτησιακό καθεστώς, σε ιταλικά χέρια». Ζητά ακόμη να αναλάβει δράση ο έκτακτος διαχειριστής της Alitalia, Αουγκούστο Φαντότσι.

Ο ίδιος ο Φανότσι ανακοίνωσε πάντως ότι την Τρίτη θα δημοσιεύσει επίσημη έκκληση, σε τρεις ιταλικές εφημερίδες και μια ευρωπαϊκή οικονομική εφημερίδα, για την κατάθεση πρότασης αγοράς της αεροπορικής εταιρείας από τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Φανότσι θα συναντηθεί τη Δευτέρα με παράγοντες της πολιτικής αεροπορίας για να δει αν είναι δυνατόν να διατηρήσει η Alitalia την άδεια λειτουργίας της. Παράλληλα, ο έκτακτος διαχειριστής επανέλαβε σε δηλώσεις του ότι δεν έχει προσφορά για την πτητική λειτουργία παρά μόνο για άλλες δραστηριότητες όπως η βαριά συντήρηση, το κέιτερινγκ και το τηλεφωνικό κέντρο.

Τα συνδικάτα των εργαζομένων στην αεροπορική εταιρεία εμφανίζονται διχασμένα σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας με την CAI. Μέρος των οργανώσεων που εκπροσωπούν τους ιπταμένους δήλωσαν ότι προτίθενται να την υπογράψουν, ενώ οι πιλότοι εκφράζουν αρνητική στάση

Όπως αναφέρουν οι πιλότοι σε ανακοίνωσή τους «οι προϋποθέσεις που μας προτείνονται, είναι χειρότερες από εκείνες των συμβολαίων που ισχύουν για τις οικιακές βοηθούς. Με όλο τον σεβασμό για την συγκεκριμένη κατηγορία» και αναφέρουν ότι «είναι έτοιμοι να δεχθούν μείωση των αποδοχών της τάξης του 30%, σε σχέση με εκείνες των συναδέλφων που εργάζονται στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες».

Τα συνδικάτα, όπως και η κεντροαριστερή αντιπολίτευση, ζητούν να αρχίσει ξανά η διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους Ιταλούς αγοραστές. Η κυβέρνηση, αντίθετα, θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος και ότι η μόνη δυνατότητα είναι να υπογραφεί η συμφωνία με τους ιταλούς επιχειρηματίες, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί, μέχρι την περασμένη Πέμπτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο