Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η καθυστερημένη εισαγωγή του αγελαδινού γάλακτος στη βρεφική διατροφή δεν προλαμβάνει τις αλλεργίες

Η καθυστερημένη εισαγωγή του αγελαδινού γάλακτος στη βρεφική διατροφή δεν προλαμβάνει τις αλλεργίες

Νέα Υόρκη: Η καθυστέρηση της εισαγωγής του αγελαδινού γάλακτος στην διατροφή του βρέφους, μπορεί να αυξήσει παρά να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Νέα Υόρκη: Η καθυστέρηση της εισαγωγής του αγελαδινού γάλακτος στην διατροφή του βρέφους, μπορεί να αυξήσει παρά να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης αλλεργιών στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, σύμφωνα με ολλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η Δρ Μπιάνκα Σνιτζντερς από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ εξηγεί ότι η πιο διαδομένη στρατηγική πρόληψης των αλλεργιών είναι η καθυστέρηση της εισαγωγής του αγελαδινού γάλακτος και των στερεών τροφών στην διατροφή του βρέφους. Ωστόσο, ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν αυτή την τακτική.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από 2.558 βρέφη. Οι μητέρες παρείχαν στοιχεία για τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης και σε ηλικία τριών, επτά, δώδεκα και 24 μηνών μετά τον τοκετό σχετικά με τις τροφές που έτρωγαν τα παιδιά και τα διάφορα αλλεργικά συμπτώματα που παρουσίαζαν. Τα βρέφη ελέγχθηκαν για αλλεργικά συμπτώματα σε ηλικία δύο ετών.

Τα τεστ αποκάλυψαν ότι η καθυστέρηση της εισαγωγής του αγελαδινού γάλακτος και των προϊόντων του μετά τους εννέα μήνες αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο εκζέματος.

Η καθυστέρηση της εισαγωγής άλλων τροφών για περισσότερους από επτά μήνες επίσης αύξανε αξιοσημείωτα τον κίνδυνο εκζέματος όπως και της ατοπικής δερματίτιδας και του επαναλαμβανόμενου συριγμού.

Η εξαίρεση των βρεφών με πρώιμα συμπτώματα εκζέματος και επαναλαμβανόμενου συριγμού δεν επέφερε αλλαγές στα συμπεράσματα της έρευνας.

Αν και ο θηλασμός παραμένει η προτιμότερη πηγή γάλακτος για το βρέφος, η αξία της καθυστέρησης εισαγωγής άλλων τροφών στο διατροφικό του πρόγραμμα για την πρόληψη των αλλεργιών τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Πάντως οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η νέα αυτή επιστημονική γνώση δεν καθιστά αναγκαία την αλλαγή των ισχυουσών κατευθυντήριων οδηγιών για την εισαγωγή του αγελαδινού γάλακτος.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο