Σε νέο ιστορικό ρεκόρ εκτινάσσεται η τιμή του πετρελαίου, πάνω από τα 143 δολάρια
Νέο ιστορικό ρεκόρ, στα 143,67 δολάρια το βαρέλι, σημείωσε την Δευτέρα η τιμή του αργού πετρελαίου, κερδίζοντας πάνω από 3 δολάρια σε σε σχέση με την Παρασκευή, εν μέσω σεναρίων για σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν και ενώ το δολάριο συνεχίζει να υποχωρεί.
Νέο ιστορικό ρεκόρ, πάνω από τα 143 δολάρια το βαρέλι, σημείωσε την Δευτέρα η τιμή του αργού πετρελαίου, κερδίζοντας πάνω από 3 δολάρια σε σε σχέση με την Παρασκευή, με αφορμή τις ανησυχίες της αγοράς για τις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν και ενώ το δολάριο συνεχίζει να κατρακυλά χαμηλότερα.
Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου «πέταξε» έως τα 143,67 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη συνέχεια υποχώρησε ελαφρά στα 143,54 δολάρια με κέρδη 3,33 δολαρίων σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης εβδομάδας.
Τελικά έκλεισε στα 140,00 δολάρια, καταγράφοντας ελαφρά πτώση κατά 21 σεντς σε σχέση με την Παρασκευή.
Την περασμένη Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη, η τιμή του είχε ανέλθει έως το προηγούμενο επίπεδο-ρεκόρ των 142,99 δολαρίων.
Η τιμή του Μπρεντ ενισχύεται κατά 3,50 δολάρια στα 143,81 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ έκλεισε στα 139,83 δολάρια, με πτώση 48 σεντς σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.
«Ένας κόσμος σε μετάβαση: παρέχοντας ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη»
Προκλήσεις χωρίς προηγούμενο αντιμετωπίζουν οι υπουργοί Ενέργειας από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου και οι επικεφαλής των πολυεθνικών πετρελαϊκών που συναντώνται, την Δευτέρα, στη Μαδρίτη για το φετινό Παγκόσμιο Πετρελαϊκό Συνέδριο.
Περισσότεροι από 3.000 σύνεδροι συναντώνται στην ισπανική πρωτεύουσα και περί τις 600 εργασίες θα παρουσιαστούν σε κλίμα συναγερμού για το ότι οι οικονομίες του πλανήτη δεν θα είναι για πολύ ακόμα σε θέση να αντιμετωπίσουν την ταχεία άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το σλόγκαν το φετινού συνεδρίου τα λέει όλα: «Ένας κόσμος σε μετάβαση: παρέχοντας ενέργεια για βιώσιμη ανάπτυξη».
Η παγκόσμια κοινότητα αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι έχουν να πουν οι εκπρόσωποι της πετρελαϊκής βιομηχανίας σχετικά με το πως θα ελεγχθεί η υψηλή μεταβλητότητα των διεθνών αγορών πετρελαίου, καθώς επίσης και τις εκτιμήσεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας ενεργειακής αγοράς που θα δώσει, την Τρίτη, στη δημοσιότητα, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ.
Οι προσδοκίες είναι μετριασμένες μετά την έκτακτη «Σύνοδο στη Τζέντα για την Ενέργεια» την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματα της οποίας συνόψισε εύστοχα ο αναλυτής Ντίλιπ Χίρο στη βρετανική εφημερίδα Guardian, γράφοντας ότι «όταν οι γιατροί διαφωνούν ριζικά για τα αίτια μιας ασθένειας, δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν θεραπεία και κατά συνέπεια ο ασθενής είναι καταδικασμένος να συνεχίσει να υποφέρει».
«Ο ολοένα μεγαλύτερος ρυθμός αύξησης του πληθυσμού, η ένταση ενέργειας και η παγκοσμιοποίηση έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή αύξηση της χρήσης ενέργειας» τόνισε πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος του World Petroleum Congress Ράντι Γκόσεν.
«Η πρόκληση για τη βιομηχανία μας συνίσταται στην εξασφάλιση συνεχούς, οικονομικά ανεκτής και αξιόπιστης προσφοράς ενέργειας με έναν βιώσιμο, διαυγή, ηθικό και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο» συμπλήρωσε.
BP: Φταίει η προσφορά
Η προσφορά πετρελαίου δεν ανταποκρίνεται στη ζήτηση, τόνισε, μιλώντας στο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος της BP Τόνι Χέιγουορντ, χαρακτηρίζοντας «μύθευμα» το επιχείρημα ότι οι κερδοσκόποι ευθύνονται για τη μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
«Η προσφορά δεν ανταποκρίνεται επαρκώς στην αυξανόμενη ζήτηση» είπε ο κ. Χέιγουορντ, προσθέτοντας ότι ο λόγος βρίσκεται μάλλον στη σφαίρα της πολιτικής, παρά της γεωλογίας. «Τα προβλήματα είναι πάνω από το έδαφος και όχι κάτω από αυτό» υπογράμμισε.
Απέρριψε την επιχειρηματολογία, στην οποία συχνά καταφεύγει ο ΟΠΕΚ, ότι οι κερδοσκόποι ευθύνονται για τα υψηλά επίπεδα τιμών, λέγοντας ότι «αυτό δεν είναι μια κερδοσκοπική φούσκα».
Προειδοποίησε, τέλος, ότι έχει παρέλθει η εποχή του «φθηνού» πετρελαίου, επισημαίνοντας ότι «κινητήριος μοχλός της ζήτησης είναι η οικονομική ανάπτυξη. Το μέλλον της ανθρωπότητας θα εξαρτάται από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία θα παραμείνουν πιο σημαντικά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» εκτίμησε.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.