Πάνω από τα 136 δολάρια το πετρέλαιο, απουσία μέτρων παρέμβασης στην αγορά
Ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η συνάντηση πετρελαιοπαραγωγών-καταναλώτριων χωρών στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας δεν κατέληξε σε αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.
Ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς η συνάντηση πετρελαιοπαραγωγών-καταναλώτριων χωρών στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας δεν κατέληξε σε αποφάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.
Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου κατέγραφε άνοδο 27 σεντς στα 135,63 δολάρια το βαρέλι. Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, το αργό αυξήθηκε κατά 1,38 δολάρια στα 136,74 δολάρια.
Η τιμή του Μπρεντ ήταν επίσης αυξημένη κατά 41 σεντς στα 135,27 δολάρια το βαρέλι. Τελικά διαμορφώθηκε στα 135,91 δολάρια με αύξηση κατά 1,05 δολάρια.
Στη συνάντηση της Τζέντα συμφωνήθηκαν μέτρα τεχνικής φύσης για τη σταθεροποίηση της αγοράς, αλλά δεν ανακοινώθηκε νέα αύξηση στην ημερήσια παραγωγή πετρελαίου.
Στην τελική ανακοίνωση γίνονται συστάσεις για μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη ρύθμιση στις χρηματοπιστωτικές αγορές «με μέτρα που θα αποσκοπούν στη συλλογή περισσότερων δεδομένων για τις δραστηριότητες των κεφαλαίων αναφοράς και προκειμένου να εξεταστούν οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στις αγορές του αργού πετρελαίου».
«Οι συμμετέχοντες αναγνωρίζουν πως η κατάσταση απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από όλα τα μέρη, τις χώρες παραγωγούς και τις καταναλώτριες χώρες, την πετρελαϊκή βιομηχανία και τους άλλους ενδιαφερόμενους παράγοντες προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου πρός όφελος όλων» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Πάντως, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, θα αντλήσει επιπλέον 200.000 βαρέλια ημερησίως και ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου την παραγωγή, εάν αυτό χρειαστεί, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου Αλί αλ-Ναΐμι.
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ Χακίμπ Κελίλα και οι υπουργοί Πετρελαίου της Βενεζουέλας και της Λιβύης δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας ενδέχεται να αποτύχει να μειώσει τις τιμές, αποδίδοντας την άνοδο της τιμής πάνω από τα 130 δολάρια στην κερδοσκοπία, παρά στην έλλειψη αργού.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.