Στo τηγάνι των ειδικών μπαίνουν οι διαφορετικοί τύποι λαδιού
Αθήνα: Μια καταγραφή των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων από τη χρήση των διαφορετικών τύπων λαδιού επιχειρούν Τα Νέα της Τετάρτης.
Αθήνα: Μια καταγραφή των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων από τη χρήση των διαφορετικών τύπων λαδιού επιχειρούν Τα Νέα της Τετάρτης.
«Το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα σπορέλαια είναι πολύτιμα και υγιεινά. Ωστόσο, το ελαιόλαδο έχει ένα πλεονέκτημα έναντι των άλλων καθώς περιέχει πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από βλάβες στα αγγεία). Επίσης είναι τρεις φορές πιο ανθεκτικό στο τηγάνισμα (υψηλές θερμοκρασίες) σε σύγκριση με τα άλλα σπορέλαια» λέει ο καθηγητής Βιοχημείας- Χημείας στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Νικόλαος Ανδρικόπουλος.
Το μειονέκτημα όμως του ελαιολάδου, όπως τονίζουν οι ειδικοί, είναι πως μετά το πρώτο τηγάνισμα χάνει τα πολύτιμα συστατικά του.
Τα προβλήματα για τους καταναλωτές αρχίζουν όταν τα λάδια χρησιμοποιούνται πολλές φορές. Σύμφωνα με έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε σε 63 εστιατόρια, ένα στα τέσσερα καταστήματα που ελέγχθηκαν χρησιμοποιούσε λάδι που μετά το τηγάνισμα ήταν υποβαθμισμένο.
Όπως τονίζει ο διαιτολόγος- διατροφολόγος στη Μονάδα Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Γρηγόρης Ρίσβας, μια λύση για τους καταναλωτές που τρώνε συχνά έξω είναι να αποφεύγουν τα σπορέλαια, τα οποία προκαλούν βλάβες στα αγγεία και περιέχουν τρανς λιπαρά που ευθύνονται για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τέτοιο λάδι είναι το φοινικέλαιο: «Θεωρείται μια από τις χειρότερες επιλογές για τηγάνισμα. Κι αυτό επειδή η θερμική του επεξεργασία- το τηγάνισμα- παράγει τρανς λιπαρά».
To σογιέλαιο είναι επίσης διαδεδομένο στο τηγάνισμα και είναι φθηνότερο σε σύγκριση με το ελαιόλαδο, ωστόσο, οξειδώνεται πολύ γρήγορα.
Πλούσιο σε Ω3 και αρωματικό είναι και το σησαμέλαιο, ωστόσο, δεν είναι διαδεδομένο στη μαγειρική και δεν συναντάται παντού στην αγορά.
Καθησυχαστικοί για την υπόθεση με το νοθευμένο ηλιέλαιο εμφανίζονται οι επιστήμονες, μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (Εuropean Food Safety Αuthority- ΕFSΑ) ότι το είδος του ορυκτέλαιου που περιέχεται στο λάδι είναι χαμηλής τοξικότητας.
Το «ένοχο» ηλιέλαιο, σύμφωνα με την ΕFSΑ, περιείχε υψηλού ιξώδους, χαμηλής τοξικότητας ορυκτέλαιο, δηλαδή το λιγότερο… κακό, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί της ευρωπαϊκής αρχής, οπότε δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
health.in.gr
- Η La Liga πάει τους παίκτες στα δικαστήρια
- «Καραγκιόζη… Χάσαμε τον Αϊ Βασίλη!»: Με τη Ματίνα Νικολάου στο θέατρο Σκιών του Π. Χατζηαναγνώστου
- Γιατί η πολιτική φαντασία έχει πεθάνει – και πώς να την αναστήσουμε
- Ποιοι δρόμοι έχουν κλείσει στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Byron
- Αρκάς: Η καλημέρα της Παρασκευής σε κλίμα κακοκαιρίας
- Κακοκαιρία Byron: Κλειστά τα διόδια Ελευσίνας στο ρεύμα προς Κόρινθο – Ταλαιπωρία για εκατοντάδες οδηγούς
- Προπονήσεις: Γιατί είναι πιο δύσκολες τον χειμώνα;
- Τα SOS της τελευταίας στιγμής για το επίδομα θέρμανσης: Εκπνέει η προθεσμία – Τα ποσά που θα δοθούν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442