Αλμα 10,6% για το κινεζικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σε υψηλό 11ετίας ο πληθωρισμός
Στο 10,6% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 11,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2007. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός έχει εκτιναχθεί στο 8,3%, ποσοστό που είναι κοντά στο υψηλότερο των 11 τελευταίων ετών.
Στο 10,6% διαμορφώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 11,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2007.
Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, ανάπτυξη 10,4%.
Κύριος παράγοντας στήριξης της ισχυρής επέκτασης της κινεζικής οικονομίας ήταν οι επενδύσεις και η κατανάλωση, καθώς οι χειρότερες χιονοθύελλες εδώ και 50 χρόνια προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην παραγωγική διαδικασία, ενώ μειώθηκε και η ζήτηση από τις ΗΠΑ.
Φέτος, το ΑΕΠ προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 9,3%.
«Πονοκέφαλος» για τις κινεζικές αρχές είναο ο υψηλός πληθωρισμόςμ ο οποίος τον Μάρτιο σκαρφάλωσε στο 8,3%, ποσοστό που είναι κοντά στο υψηλότερο των 11 τελευταίων ετών. Συνολικά, στο πρώτο τρίμηνο άγγιξε το 8%.
Η Κίνα, η οποία φέτος ίσως αποσπάσει από τη Γερμανία την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, έχει σημειώσει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 10% από το 1978, όταν άρχισαν οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία.
Από το 1978 το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας έχει επεκταθεί 68 φορές!
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.