Εντείνονται οι πιέσεις για συμβιβασμό επί της ονομασίας της ΠΓΔΜ εν όψει Συνόδου ΝΑΤΟ
Με μπαράζ δηλώσεων από την Ουάσινγκτον κορυφώνονται οι πιέσεις, προκειμένου Αθήνα και Σκόπια να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που αρχίζει την Τετάρτη. Ως τελική εκτιμούν την τελευταία πρόταση Νίμιτς τα Σκόπια, που ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί επ αυτής.
Με μπαράζ δηλώσεων από την Ουάσινγκτον κορυφώνονται οι πιέσεις, προκειμένου Αθήνα και Σκόπια να καταλήξουν σε συμβιβασμό για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που αρχίζει την Τετάρτη. Ως τελική εκτιμούν την τελευταία πρόταση Νίμιτς τα Σκόπια, που ακόμη δεν έχουν τοποθετηθεί επ αυτής.
Την αρχή έκανε με δηλώσεις του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο.Μπους, ο οποίος τόνισε ότι παραμένει «ισχυρός υποστηρικτής» της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας: «Ενθαρρύνουμε ώστε να ληφθεί η σωστή απόφαση στο Βουκουρέστι για την Κροατία, την Αλβανία και τη Μακεδονία».
Στο ίδιο μήκος κύματος ακολούθησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, η οποία υπογράμμισε: «Η είσοδος Αλβανίας, Κροατίας και Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν σταθεροποιητικός παράγοντας στα Βαλκάνια σε μια στιγμή που χρειάζεται. Θα ήταν κρίμα αν κάτι που έχει σχέση με την αρχαιότητα στεκόταν εμπόδιο σε ένα πολύ σημαντικό βήμα για τη Μακεδονία».
Ανάλογες προειδοποιήσεις στην Αθήνα κατά της άσκησης βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ απηύθυνε αργότερα και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ.
«Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, μετέφερε και στα δυο μέρη το ίδιο μήνυμα κατά τις ιδιωτικές συζητήσεις που είχε με τους ομολόγους της της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ» και διευκρίνισε ότι το μήνυμα αυτό είναι: «Σας ενθαρρύνουμε να χρησιμοποιήσετε τη διαδικασία Νίμιτς για να επιλύσετε τις διαφορές σας επί αυτού του θέματος».
«Το ΝΑΤΟ θα τοποθετηθεί στο θέμα των νέων μελών στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου» παρατήρησε ο κ. Μακόρμακ και πρόσθεσε πως επειδή το θέμα αφορά ευρύτερα τη Συμμαχία, «νομίζουμε ότι είναι σημαντικό να λυθεί αυτό το διμερές ζήτημα».
Σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε: «Πήραμε τις αποφάσεις μας. Κάθε κράτος θα πάρει την απόφασή του σε σχέση με ποιό όνομα αναγνωρίζει τη Μακεδονία. Μερικοί έλαβαν άλλη απόφαση από εμάς, και το κατανοούμε αυτό».
Σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία Μπακογιάννη – Ράις, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γ.Κουμουτσάκος δήλωσε πως πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κυρίας Ράις και αντικείμενό της ήταν «το θέμα της εξελισσόμενης προσπάθειας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ». Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε ακόμη λόγο για μια «ανοικτή και ειλικρινή συζήτηση, στην οποία η υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να εκθέσει αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, όπως τις παρουσίασε χθες στην Βουλή των Ελλήνων».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, ο Λευκός Οίκος εξετάζει τρία σενάρια σχετικά με την κλιμάκωση των πιέσεων προς Αθήνα και Σκόπια, εντός των επομένων 24ώρων: α) τηλεφωνικές επικοινωνίες του Τζ.Ο.Μπους προς τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών, β) νεότερη πρωτοβουλία Νίμιτς, πιθανώς με βελτιώσεις επί της τελευταίας πρότασής του, γ) συνολική διπλωματική «επίθεση» προς την Ελλάδα κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Την ελληνική θέση σε ό,τι αφορά την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό Α1 των Σκοπίων και την τηλεόραση της Deutsche Welle, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Η Ντ.Μπακογιάννη επισήμανε ότι «η πρόταση [Νίμιτς] έχει ήδη απαντηθεί από την ελληνική κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Ενημερώσαμε τον κ. Νίμιτς για τις σκέψεις και τις απόψεις μας. Βρισκόμαστε στην διαπραγματευτική διαδικασία και θα συνεχίσουμε την διαπραγμάτευση έως ότου βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας».
Ερωτηθείσα εάν πρόκειται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι «δεν έχει κανονιστεί κάποιο συγκεκριμένο ραντεβού, αλλά θα βρίσκεται πιθανότατα εδώ, οπότε θα ιδωθούμε».
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να εμποδίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση και δεν μπορούμε να δεχτούμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μέχρις ότου οικοδομηθούν πραγματικές συμμαχικές σχέσεις. Ελπίζω ότι μια κοινά αποδεκτή λύση θα βρεθεί και μετά θα έχουμε την δυνατότητα να συναινέσουμε».
Ερωτηθείσα εάν η Αθήνα θα συναινούσε σε μια πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ υπό τον όρο ότι θα λυθεί πρώτα το ζήτημα της ονομασίας, η υπουργός Εξωτερικών ήταν κατηγορηματική: «Η πρόσκληση είναι πρόσκληση. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η Ελλάδα μπορεί να συναινέσει σε μια πρόσκληση μόνο εάν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση και υπάρξει ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Εν τω μεταξύ, εκκρεμεί η απάντηση των Σκοπίων επί της τελευταίας πρότασης Νίμιτς.
Τα Σκόπια θεωρούν την τελευταία πρόταση Νίμιτς «ως την τελική» στη σχετική διαδικασία και η κυβέρνηση θα τη φέρει τη Δευτέρα στο κοινοβούλιο προς συζήτηση.
Παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις, σε επίπεδο αρχηγών κοινοβουλευτικών κομμάτων και με τη συμμετοχή του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι την Παρασκευή, η ΠΓΔΜ δεν έχει ακόμη καθορίσει τη θέση της επί της τελευταίας πρότασης του μεσολαβητή του ΟΗΕ.
Όπως σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι: «Οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της θέσης μας γύρω από την τελική αυτή πρόταση του κ. Νίμιτς θα συνεχιστούν όλες τις προσεχείς ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα».
Συνεργάτες του προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι αλλά και του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι ανέφεραν, μετά τη συνάντηση, «ότι ακόμη υπάρχουν σοβαρές διαφορές τόσο μεταξύ των δύο αυτών όσο και μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της θέσης επί της πρότασης Νίμιτς». Οι ίδιοι επιβεβαίωναν ότι «διαφορές αρχών υπάρχουν και σε σχέση με το ζήτημα του δημοψηφίσματος».
Ο Ν.Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους: «Θα είναι ένα μακρύ Σαββατοκύριακο. Θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, αλλά και οι πιέσεις, καθώς γνωρίζετε τη θέση της Ελλάδας. Προχωρούμε με την ιδέα του δημοψηφίσματος, όμως εφόσον κάποιος θεωρεί ότι το δημοψήφισμα θα αποτελέσει εμπόδιο, τότε θα προχωρήσουμε σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει νέα πρόταση από τον διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν αποκλείει τίποτα.
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.