Πάνω από τα 93 δολάρια το πετρέλαιο, εν μέσω εντάσεων σε Ιράν και Νιγηρία
Το πετρέλαιο ανακάμπτει πάνω από τα 93 δολάρια την Δευτέρα, μετά τις απώλειες των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, καθώς η βία στην Νιγηρία και οι εντάσεις στο Ιράν αντιστάθμιζαν τις ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ.
Το πετρέλαιο ανακάμπτει πάνω από τα 93 δολάρια την Δευτέρα, μετά τις απώλειες των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, καθώς η βία στην Νιγηρία και οι εντάσεις στο Ιράν αντιστάθμιζαν τις ανησυχίες για την οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ.
Το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύεται κατά 41 σεντς στα 93,10 δολάρια το βαρέλι, αντιστρέφοντας τις απώλειες στην αρχή της συνεδρίασης. Το Μπρεντ σημειώνει άνοδο 70 σεντς στα 91,77 δολάρια.
«Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ καθώς και η βία στην Νιγηρία έχουν επαναφέρει τις ανησυχίες για πιθανή διακοπή στην παροχή [πετρελαίου]», είπε στο Reuters αναλυτής της National Bank of Australia.
«Αυτό θα ασκήσει ανοδικές πιέσεις στην τιμή» προσέθεσε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Μπους κατηγόρησε την Κυριακή το Ιράν ότι απειλεί την παγκόσμια ασφάλεια και προέτρεψε τους Αραβες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή του Κόλπου να αντιμετωπίσουν το θέμα.
Στην Νιγηρία, μαχητές που αγωνίζονται για αυτονομία στην πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του νότου πυροδότησαν βόμβα με τηλεχειριστήριο που ήταν τοποθετημένη σε τάνκερ την Παρασκευή, προκαλώντας μεγάλη φωτιά.
Ανησυχία Σαρκοζί για τις τιμές
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επισκέπτεται τη Σαουδική Αραβία, εξέφρασε, την Δευτέρα, την ανησυχία του για τις «βίαιες» αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου, οι οποίες πλήττουν «την ανάπτυξη και την αγοραστική δύναμη» των πολιτών.
«Όταν η τιμή του πετρελαίου τριπλασιάζεται σε τέσσερα χρόνια για να φθάσει, πρόσφατα, τα 100 δολάρια το βαρέλι, ανησυχώ για τη βιαιότητα των αυξήσεων αυτών που επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη και την αγοραστική δύναμη, όχι μόνο στη Γαλλία και την Ευρώπη, αλλά κυρίως σε πολλές πτωχές χώρες που δεν διαθέτουν πετρέλαιο» τόνισε μιλώντας επιχειρηματίες στο Ριάντ.
Ο γάλλος πρόεδρος έφθασε το βράδυ της Κυριακής στο Ριαντ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στον Κόλπο. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας