Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ξεπέρασε τα όρια συναγερμού η στάθμη των υδάτων του Έβρου

Ξεπέρασε τα όρια συναγερμού η στάθμη των υδάτων του Έβρου

Σε συναγερμό οι Αρχές στον Έβρο, καθώς η στάθμη του ποταμού ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, λόγω της εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία. Οι μετρήσεις στην περιοχή Πυθίου έδειξαν τα 6 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70, ενώ στον Αρδα τα 4,90 με όριο επιφυλακής τα 4,80μ.

71

Σε συναγερμό οι υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Νομαρχίας Έβρου, καθώς η στάθμη του ποταμού Έβρου ξεπέρασε το όριο επιφυλακής, λόγω της εισροής υδάτων από τη Βουλγαρία.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρών είναι ορατός, καθώς η στάθμη του Έβρου ανέβηκε, λόγω της εισροής υδάτων από φράγματα της Βουλγαρίας, που υπερχείλισαν μετά τις βροχοπτώσεις.

Ειδοποίηση για ενδεχόμενες πλημμύρες απέστειλε σε ελληνικές και τουρκικές αρχές το βουλγαρικό υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις στις 14:00 η στάθμη του νερού έφτανε τα 6,10μ. στον Έβρο, με όριο συναγερμού τα 5,70μ. Στο σταθμό μέτρησης του Αρδα η στάθμη των νερών βρισκόταν στα 4,90 με όριο επιφυλακής τα 4,80μ. και όριο συναγερμού τα 5,20μ.

Οι μετρήσεις στην περιοχή Πυθίου έδειξαν τα 6 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα.

Επιπρόσθετα, στους Κήπους η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερα, καθώς η στάθμη του νερού είνια στα 2,00μ. και το όριο επιφυλακής στα 3,60μ. και συναγερμού 4,00μ. Στο Πέταλο, τα 4,10μ δεν εμπνέουν, για την ώρα, φόβο καθώς το όριο επιφυλακής είναι στα 5,60μ. και συναγερμού τα 6,00μ.

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύγκληση του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου υπό τον νομάρχη Ν.Ζαμπουνίδη και με την συμμετοχή του γγ της περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης Δημήτρη Σταμάτη.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστικού, θα ενημερωθούν γραπτώς όλες οι κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής για το εναλλακτικό σενάριο εκκένωσης ποιμνιοστασίων σε περίπτωση ατυχήματος στα αναχώματα.

Παράλληλα, αποφασίσθηκε η τεχνητή θραύση αναχώματος στο Θούριο για την εκτόνωση της κατάστασης.

Την κρισιμότητα της κατάστασης υπερτόνισε ο κ. Ζαμπουνίδης ο οποίος υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι οριακά. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί οτιδήποτε».

Λόγω της υπερχείλισης τοπικού ρέματος έχει διακοπεί από τη Δευτέρα το βράδυ η σιδηροδρομική σύνδεση, μεταξύ Ορεστιάδας και Δικαίου, όπου η μεταφορά των επιβατών γίνεται με λεωφορεία που μίσθωσε ο ΟΣΕ.

Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα των τεχνητών κατακλίσεων των αναχωμάτων στο βόρειο τμήμα του νομού, για περεταίρω εκτόνωση της κατάστασης.

Στην περιοχή της Νέας Βύσσας αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα λόγω της υπερχείλισης ενός υπερβλητού αναχώματος στον Έβρο.

Εν τω μεταξύ, αποκλείστηκαν 70 νταλίκες στον συνοριακό σταθμό «Καπετάν Αντρέεβο» στα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία λόγω πλημμύρων.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των τριών νομαρχών Έβρου, Αδριανούπολης και Χασκόβου στην έδρα του Δικτύου Διασυνοριακής Συνεργασίας στην Ορεστιάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο