Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Στην Κυβερνητική Επιτροπή ο νέος εκλογικός νόμος

Στην Κυβερνητική Επιτροπή ο νέος εκλογικός νόμος

Στην ατζέντα της Κυβερνητικής Επιτροπής ο νέος εκλογικός νόμος. Όλα δείχνουν ότι εγκαταλείπεται η συζήτηση για το γερμανικό μοντέλο και θα προταθεί ένα σύστημα που θα ενισχύει σε έδρες το πρώτο κόμμα για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

71

Στην ατζέντα της Κυβερνητικής Επιτροπής ο νέος εκλογικός νόμος, τον οποίο παρουσιάζει ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

Όλα δείχνουν ότι εγκαταλείπεται η συζήτηση για το γερμανικό μοντέλο και θα προταθεί ένα σύστημα που ενισχύει σε έδρες το πρώτο κόμμα για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης. 

Ο γραμματέας της ΝΔ Λ.Ζαγορίτης έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης: «O στόχος είναι πολύ απλός. Δεν πρέπει να υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει -και θα δίνει- τα περιθώρια στο πρώτο κόμμα να έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς να αλλοιώνεται η αναλογικότητα της εκπροσωπήσεως των άλλων κομμάτων».

Όσον αφορά στο γερμανικό μοντέλο, ο κ. Ζαγορίτης επισήμανε: «Με το γερμανικό εκλογικό σύστημα απαιτούνται ποσοστά της τάξεως του 47%, 48% και πάνω για να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν ξέρω αν ο κ. Παπανδρέου, αν στο ΠΑΣΟΚ το συνειδητοποίησαν αυτό και γι αυτό συγκρότησαν, τώρα, επιτροπή προκειμένου να μελετήσουν νέο εκλογικό σύστημα και να κάνουν πρόταση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το εκλογικό σύστημα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση θα ενισχύει το πρώτο κόμμα, ώστε να σχηματίζει ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, ωστόσο το «μπόνους» εδρών δεν θα ισχύει όταν θα πρόκειται για συνασπισμούς κομμάτων.

Για το θέμα του εκλογικού νόμου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς επανέλαβε τη Δευτέρα την προτίμησή του στο γερμανικό εκλογικό σύστημα.

«Το υποστηρίζω από το 1994. Είμαι ο πρώτος που το υποστήριξα. Πιστεύω ότι αυτή πρέπει να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα. Είμαι όμως μέλος της κυβέρνησης και από εκεί και πέρα θα ακολουθήσω και θα υποστηρίξω αυτό που θα αποφασίσει η κυβέρνηση» εξήγησε.

Από την πλευρά της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε: «Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αγκαλιά σχεδιάζουν να φέρουν ένα εκλογικό νόμο, ο οποίος θα διασφαλίζει είτε το σύστημα της δικομματικής εναλλαγής, είτε θα προωθεί ένα σύστημα διπολικής εναλλαγής, δηλαδή κυβερνήσεων συνεργασίας.

» Στόχος τους είναι να εμποδίσουν να αντιστοιχηθεί μέσα στη Βουλή η ριζοσπαστική συνείδηση του λαού. Και θα έλεγα ακόμη περισσότερο ότι ιδιαίτερος στόχος είναι το ΚΚΕ για το οποίο ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να συνδράμει σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας. Εξ ου και η αντικομμουνιστική επίθεση η οποία θα δυναμώσει.»

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατέθεσε ο βουλευτής Β Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ζητώντας να μάθει «ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, υπουργοί και βουλευτές της πλειοψηφίας συζητούν το λεγόμενο γερμανικό σύστημα, ενώ «ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να προωθεί τροποποίηση του ισχύοντος νόμου», αυξάνοντας την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με δέκα επιπλέον έδρες (από 40 σε 50), η οποία δεν θα ισχύει όταν πρόκειται για συνασπισμούς κομμάτων.

«Κοινό τόπο των ως άνω διακινουμένων σεναρίων αποτελεί η απόρριψη του συστήματος απλής αναλογικής, η οποία εξασφαλίζει τη γνήσια εκλογική έκφραση των κοινωνικοπολιτικών συσχετισμών» επισημαίνει στην ερώτησή του ο κ. Κουβέλης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο