Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δυσπιστία των ψηφοφόρων για τα δύο μεγάλα κόμματα προκύπτει από έρευνα

Δυσπιστία των ψηφοφόρων για τα δύο μεγάλα κόμματα προκύπτει από έρευνα

Η φθορά του δικομματισμού που καταγράφηκε στις τελευταίες εκλογές, όχι μόνο δεν αντιστράφηκε μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά ενισχύεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα τη VPRC. Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα, λένε οι ψηφοφόροι. Προβάδισμα στη ΝΔ δίνει άλλη έρευνα της Μetron Analysis.

38

Η φθορά του δικομματισμού που καταγράφηκε στις τελευταίες εκλογές, όχι μόνο δεν αντιστράφηκε μετά τις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά ενισχύεται ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης της VPRC για την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Στην έρευνα που έγινε αμέσως μετά την εκλογή αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ, σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων και των δυο κομμάτων πιστεύει ότι δεν μπορεί ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ ούτε πιθανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να δώσουν λύσεις στα προβλήματα.

Μόνο το 57% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα της χώρας.

Επίσης, η πλειοψηφία επιθυμεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Στο ερώτημα μεταξύ ποιων κομμάτων θα μπορούσε να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, αξίζει να σημειωθεί ότι το 24% των οπαδών της ΝΔ επιθυμεί σύμπραξη με το ΠΑΣΟΚ, το ίδιο ποσοστό με το ΛΑΟΣ, ενώ άλλο ένα 24% δεν απαντά. Μεταξύ των οπαδών του ΠΑΣΟΚ η επιλογή είναι προς τα αριστερά. Το 40% προτιμάει συμμαχία με τον ΣΥΝ και το 11% με τη Ν.Δ.

Τα στοιχεία δείχνουν, πάντως, ότι μετά την επανεκλογή του ο Γ.Παπανδρέου έχει κάπως βελτιώσει την εικόνα του.

Όσον αφορά την κυβέρνηση, η δυσαρέσκεια είναι έντονη. Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι δεν τηρεί τις προεκλογικές υποσχέσεις της και έχει αρνητική γνώμη για την οικονομική της πολιτική.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πιο ενισχυμένος μετά τις 11 Νοεμβρίου, αφού ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων του κόμματός του προσδοκά ότι θα τα πάει καλύτερα στη δεύτερη θητεία του. Περιμένει, ωστόσο, από αυτόν να δώσει βάρος περισσότερο στην ενότητα του κόμματος, αξιοποιώντας τα στελέχη όλων των τάσεων και λιγότερο στην αποσαφήνιση ιδεών και στόχων.

Μεγάλο τμήμα των οπαδών του ΠΑΣΟΚ, όμως, (35%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν αυξήθηκαν οι πιθανότητές του να κερδίσει τις εκλογές, ενώ ένα 33% προεξοφλεί ότι η κρίση θα συνεχιστεί.

Προβάδισμαστη ΝΔ

Με 3,2% προηγείται η ΝΔ του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεσηψήφου, σύμφωνα μεέρευνατης Metron Analysis για τον Τύπο της Κυριακής. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 34,6%, το ΠΑΣΟΚ 31,4%, το ΚΚΕ 7,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,3% και ο ΛΑΟΣ 3,9%.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, το 59,8% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι η διαδικασία εκλογής προέδρου ήταν αξιόπιστη, έναντι 34,3% που δηλώνει το αντίθετο.

Σχετικά με την εκλογή Παπανδρέου, το 58,4% μιλά για παράταση της θητείας του,ενώ το 53,5% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο πολιτικό κεφάλαιο για το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, σχετικά με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που άφησε θετικές εντυπώσεις όλο αυτό το διάστημα μέχρι την εκλογή προέδρου προηγείται η Αννα Διαμαντοπούλου με 11,4% και ακολουθούν ο Ανδρέας Λοβέρδος με 8% και ο Απόστολος Κακλαμάνης με 6,4%.

Η πανελλαδική τηλεφωνική έρευνα της Metron Analysis έγινε μεταξύ 13-14 Νοεμβρίου σε δείγμα 1.002 ατόμων άνω των 18 ετών.

Το στατιστικό σφάλμα στο +- 3,1%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο