Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Τα βλέμματα στραμμένα στην επόμενη ημέρα μετά την εκλογή Παπανδρέου

Τα βλέμματα στραμμένα στην επόμενη ημέρα μετά την εκλογή Παπανδρέου

Τις πολιτικές εξελίξεις της «επόμενης ημέρας» δρομολογεί στο ΠΑΣΟΚ η επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, με ποσοστό που ξεπερνά το 55%, στην ηγεσία του Κινήματος. Με εξαιρετικά αργό ρυθμό η καταμέτρηση των ψήφων. Συγχαρητήρια του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

30

Τις πολιτικές εξελίξεις της «επόμενης ημέρας» δρομολογεί στο ΠΑΣΟΚ η επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου, με ποσοστό που ξεπερνά το 55%, στην ηγεσία του Κινήματος.

Έτσι, τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στις αποφάσεις που πρόκειται να λάβει ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόκειται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες. Οι πρώτες του κινήσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με παράγοντες της Χαριλάου Τρικούπη, θα πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι πρόθεσή του είναι να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για ενότητα του Κινήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου θα ανακοινώσει ότι επισπεύδεται το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ (Ιανουάριο αντί Φεβρουάριο), καταργείται το Πολιτικό Συμβούλιο και δημιουργείται Επιτροπή Συνεδρίου. Παράλληλα, αναμένεται να αναδειχθεί νέος γραμματέας του κόμματος.

Σε περίπτωση που προκριθεί η 20ή Ιανουαρίου θα πρέπει ο Γιώργος Παπανδρέου να συγκαλέσει έως την ερχόμενη Παρασκευή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο και θα κληθεί να εγκρίνει τη σχετική απόφαση καθώς βάσει του καταστατικού απαιτείται διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών από την προκήρυξη του Συνεδρίου έως την πραγματοποίησή του.

Εάν, πάλι, προκριθεί η λύση του Δεκεμβρίου- λύση που έχει προτείνει και ο Χάρης Καστανίδης- τότε θα πρέπει να προκηρυχθεί έκτακτο Συνέδριο με το αιτιολογικό ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει άμεσα να βγει από τον κύκλο των εσωτερικών διαδικασιών για να ασκήσει τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα.

Εν τω μεταξύ με εξαιρετικά αργό ρυθμό συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ανωμερίτης, με καταμετρημένο περίπου το 63%, δηλαδή από 1.060 εκλογικά τμήματα και 590.000 ψηφοφόρους, ο Γ.Παπανδρέου εξασφαλίζει 56%, ο Ευ.Βενιζέλος 38% και ο Κ.Σκανδαλίδης 5,8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αποτελέσματα αυτά έχουν ενσωματωθεί περίπου το 50% των εκλογικών τμημάτων της Α και Β Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και σημαντικό ποσοστό από το υπόλοιπο Αττικής. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, μέχρι στιγμής εκτός καταμέτρησης αποτελεσμάτων έχουν μείνει περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

hspace=0 Δείτε ενδεικτικά αποτελέσματα ανά περιφέρεια, κάνοντας κλικ εδώ

Απαντώντας για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποτελεσμάτων, ο κ. Ανωμερίτης υπογράμμισε ότι οι οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ «δεν είναι δημόσιες υπηρεσίες για να ανοίγουν στις 8 το πρωί», και πρόσθεσε ότι τα μέλη του ΠΑΣΟΚ είναι εργαζόμενοι, οι οποίοι ανοίγουν τα γραφεία των νομαρχιακών επιτροπών γύρω στις 6 το απόγευμα. Επίσης, υπενθύμισε αυτό που είχε ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο, ότι τα τελικά αποτελέσματα θα εκδοθούν 48 ώρες μετά τις εκλογές, δηλαδή την Τρίτη.

Όσον αφορά σε καταγγελίες για διπλοψηφίες, ο πρόεδρος της ΕΚΑΠ τόνισε ότι οι διπλοψηφίες θα εξετασθούν, αφού έλθουν όλα τα αποτελέσματα και όσοι εντοπισθούν θα υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε, δε, ότι θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονοματεπώνυμα διπλοψηφισάντων.

Η συμμετοχή, συνολικά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε ότι η εκτίμηση για τον αριθμό των ψηφοφόρων θα κυμανθεί γύρω στις 830.000.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός έστειλε κάρτα στον Γιώργο Παπανδρέου με συγχαρητήρια για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και την προσδοκία να υπάρξει στενότερη συνεργασία για το καλό του τόπου.

Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία ευχήθηκε στον επανεκλεγέντα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέκος Αλαβάνος, καθώς και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Π.Ψωμιάδης.

Συγχαρητήρια στον Γιώργο Παπανδρέου έστειλαν ο γγ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

hspace=0 Δείτε τις αντιδράσεις των κομμάτων, κάνοντας κλικ εδώ

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπανδρέου, αμέσως μετά την εκλογή του, ξεκαθάρισε πως έγινε ένα πρώτο βήμα για την οικοδόμηση ενός νέου πολιτικού συστήματος.

hspace=0 Δείτε το βίντεο

Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συγκρότηση ενός ριζοσπαστικού ρεύματος στο πρόσωπό του. Παράλληλα, τόνισε ότι στόχος παραμένει η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

hspace=0 Δείτε το Βίντεο

Τέλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης υπογράμμισε ότι θα δώσει τη μάχη του εντός του ΠΑΣΟΚ για τις ιδέες και τις προτάσεις που διατύπωσε περί κυβερνώσας αριστεράς.

hspace=0 Δείτε το Βίντεο

Η επανεκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ απασχόλησε και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

hspace=0 Δείτε το Βίντεο

Αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν δηλώσεις για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε στον ραδιοσταθμό Real FM ότι ο Ευ.Βενιζέλος έχασε διότι βιάστηκε.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Βιάστηκε να επιζητήσει την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάλαβε μία μεγάλη αξία που υπάρχει στην πολιτική διεθνώς και που λέγεται timing. Το timing που επέλεξε ο Βαγγέλης Βενιζέλος για να μπει στην κούρσα αυτήν ήταν λανθασμένο. Για τον κόσμο, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε κλείσει τον κύκλο του, να σας το πω έτσι χοντρά, τον πολιτικό του κύκλο και αυτό φοβάμαι ότι δεν το αντελήφθη ο Βαγγέλης Βενιζέλος.»

Από την πλευρά του ο Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι ο λαός του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να νικήσει το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ. «Επέλεξε να στηρίξει για αυτό τον Γ.Παπανδρέου με μια νέα στρατηγική. Και τους θέλει όλους μαζί και τον Ευ. Βενιζέλο και τον Κ. Σκανδαλίδη και όλο το ΠΑΣΟΚ στρατευμένους σε αυτή τη νέα προσπάθεια, που θα είναι διαφορετική από ό,τι έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο