Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Γιατί το σκόρδο ωφελεί τα αγγεία και την καρδιά

Γιατί το σκόρδο ωφελεί τα αγγεία και την καρδιά

Ουάσινγκτον: Μια νέα θεωρία που εξηγεί την προστατευτική δράση του σκόρδου στο καρδιαγγειακό σύστημα προκύπτει από πειράματα Αμερικανών ερευνητών. Το σκόρδο αυξάνει την παραγωγή μιας ουσίας του οργανισμού που μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την αιμάτωση.

Ουάσινγκτον: Μια νέα θεωρία που εξηγεί την προστατευτική δράση του σκόρδου στο καρδιαγγειακό σύστημα προκύπτει από πειράματα Αμερικανών ερευνητών. Το σκόρδο αυξάνει την παραγωγή μιας ουσίας του οργανισμού που μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την αιμάτωση.

Οι περισσότερες έρευνες μέχρι σήμερα στις φαρμακολογικές ιδιότητες του σκόρδου εστιάζονταν στα οργανικά πολυσουλφίδια που περιέχει, από τα οποία το πιο γνωστό είναι η αλλισίνη. Η διάσπαση της ουσίας αυτής δίνει εξάλλου τις θειούχες ενώσεις στις οποίες οφείλεται η χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου.

Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η αλλισίνη είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ, και όχι το κλειδί. Πιο σημαντική φαίνεται ότι είναι μια ουσία που παράγουν τα ίδια τα ερυθρά αιμοσφαίρια όταν μεταβολίζουν την αλλισίνη: Πρόκειται για το υδρόθειο, μια δύσοσμη ουσία που μεσολαβεί στην επικοινωνία των κυττάρων.

Το υδρόθειο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει τη ροή του αίματος προς τα όργανα διευκολύνοντας την καρδιά, και προλαμβάνει το σχηματισμό θρόμβων.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα απομόνωσαν το χυμό από σκόρδα του σουπερμάρκετ και προσέθεσαν μικροποσότητες ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα κύτταρα άρχισαν αμέσως να παράγουν υδρόθειο στην επιφάνειά τους.

Όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν στον χυμό μια τομή από αορτή αρουραίου, το αιμοφόρο αγγείο χαλάρωσε λόγω της παραγωγής υδρόθειου.

Το γεγονός ότι η προστατευτική δράση ασκείται από μια ουσία του οργανισμού και όχι του σκόρδου ίσως εξηγεί γιατί ορισμένες παλαιότερες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν την καρδιοπροστατευτική δράση του σκόρδου, εκτιμά η ομάδα του Δρ Ντέιβιντ Κράους.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματά τους στο Proceedings of the National Academy of Sciences, οι ερευνητές προτείνουν ότι η ικανότητα παραγωγής υδρόθειου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προτυποποίηση της παραγωγής συμπληρωμάτων διατροφής με σκόρδο.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο