Βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας προσφέρει η διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες
Νέα Υόρκη: Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αυξημένη σε λιπαρά και μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά βελτιώνουν την απώλεια βάρους, ενισχύουν τη διάθεση και επιταχύνουν τη σκέψη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αυξημένη σε λιπαρά και μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλή σε λιπαρά βελτιώνουν την απώλεια βάρους, ενισχύουν τη διάθεση και επιταχύνουν τη σκέψη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Επιστημονικού και Βιομηχανικού Ερευνητικού Οργανισμού Ανθρώπινης Διατροφής «Commonwealth» στη Αδελαΐδα της Αυστραλίας με επικεφαλής τον Δρ Γκραντ Μπρινκγουορθ συνέκρινε την διάθεση και την γνωστική λειτουργία παχύσαρκων ή υπέρβαρων αλλά κατά τα άλλα υγιών ανδρών και γυναικών, 24-64 ετών.
Κατά τη διάρκεια οκτώ εβδομάδων, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα από δύο διατροφικά σχήματα όμοιου θερμιδικού και μακροθρεπτικού περιεχομένου.
Η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες περιείχε 35% ολικής πρωτεΐνης, 61% ολικά λιπαρά (20% κορεσμένα λιπαρά) και 4% ολικούς υδατάνθρακες. Η υψηλή σε περιεκτικότητα λιπαρών δίαιτα αποτελούνταν από 24% ολική πρωτεΐνη, 30% ολικά λιπαρά (λιγότερο από 8% από κορεσμένα λιπαρά) και 46% ολικούς υδατάνθρακες.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι δεν υπήρχαν αλλαγές στη διάθεση μεταξύ των 93 συμμετεχόντων που έκαναν είτε διατροφή με πολλούς είτε με λίγους υδατάνθρακες. Ωστόσο, καταγράφηκαν μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές μεταξύ των ομάδων υπέρ των ατόμων που έκαναν διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες αναφορικά με την ταχύτητα στην οποία ανταποκρίνονταν οι συμμετέχοντες σε θέματα νοημοσύνης και στα τεστ λογικής.
Aρα η διατροφή με πολύ λίγους υδατάνθρακες μπορεί να προσφέρει λιγότερα οφέλη από τη διατροφή με πολλούς υδατάνθρακες στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.