Πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα εκτοπίζουν από την αγορά τις μικρές επιχειρήσεις
Τα πολυκαταστήματα που αναπτύσσονται στην Αττική και τα νέα εμπορικά κέντρα ανατρέπουν τις ισορροπίες στην αγορά, οδηγώντας σε κλείσιμο πολλές μικρές επιχειρήσεις. Το 10-15% των καταστημάτων στο κέντρο μένει ξενοίκιαστο για τουλάχιστον έξι μήνες.
27
Τα πολυκαταστήματα που αναπτύσσονται στην Αττική και τα νέα εμπορικά κέντρα ανατρέπουν τις ισορροπίες στην αγορά, οδηγώντας σε κλείσιμο πολλές μικρές επιχειρήσεις.
Τη νέα αυτή πραγματικότητα καταδεικνύει η έρευνα που παρουσίασαν την Τετάρτη σε κοινή εκδήλωση ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και η Πανελλήνια Oμοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.
Το ένα στα δέκα, περίπου, καταστήματα που βρίσκεται στο ισόγειο κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια παραμένει ξενοίκιαστο για πάνω από έξι μήνες, ενώ αν σε αυτά συνυπολογιστούν και τα μαγαζιά εντός των στοών ή στον πρώτο όροφο, τότε το ποσοστό ξεπερνά το 15%.
Στις φθηνές εμπορικές πιάτσες, το ποσοστό των άδειων καταστημάτων φτάνει ακόμα και το 60%.
Όπως επισημαίνουν «Τα Νέα», η έρευνα η οποία έγινε σε δείγμα 3.230 καταστημάτων, δείχνει ότι η κρίση δεν είναι αισθητή μόνο στις φθηνές εμπορικές πιάτσες, αλλά έχει κάνει την εμφάνισή της και στις κορυφαίες από άποψη εμπορικότητας και προβολής αγορές.
Στην Ερμού, το μεγάλο ποσοστό αδιάθετων καταστημάτων που φτάνει το 10,4% οφείλεται κυρίως στα πολλά κενά μαγαζιά στο κομμάτι του δρόμου από το Μοναστηράκι έως τον Κεραμεικό.
Δρόμοι που σχεδόν σε κάθε τετράγωνό τους συναντά κανείς και από ένα ενοικιαστήριο καταστήματος είναι η Αιόλου, με ποσοστό ξενοίκιαστων 25,8%, η Αθηνάς με 17,3% και η Περικλέους με 18,6%, αλλά και μικρότεροι δρόμοι, όπως η Αγίας Ειρήνης με 60%, η Χρυσοσπηλιωτίσσης (53,8%) και η Βασιλικής (40%).
Η έρευνα κατέγραψε επίσης τα κενά καταστήματα σε δύο δήμους των βορείων προαστίων, το Χαλάνδρι και το Μαρούσι, όπου τα ποσοστά αδιάθετων καταστημάτων είναι σαφώς μικρότερα του κέντρου. Στο Χαλάνδρι ο μέσος όρος του σχετικού ποσοστού κινείται στο 4,2%, στο Μαρούσι στο 6,4%, ενώ στο κέντρο φτάνει το 13,4%.
Τα ξενοίκιαστα, όπως αναφέρει η μελέτη, θα ήταν ακόμη περισσότερα αν μεγάλο ποσοστό από αυτά δεν νοικιάζονταν από αλλοδαπούς.
Πέρα από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα που ήδη λειτουργούν (εμβαδού 350.000 τ.μ.), έχει εξαγγελθεί η ίδρυση και λειτουργία εντός του Λεκανοπεδίου μέσα στα επόμενα χρόνια, περίπου δέκα νέων πολυκαταστημάτων συνολικής επιφάνειας 280.000 τ.μ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αίγινα: Χωρίς πόσιμο νερό εδώ και έναν μήνα – Τι λένε στο in γιατροί, κάτοικοι και ο δήμαρχος του νησιού
- Νέα Φιλαδέλφεια: Συνελήφθησαν 4 μέλη συμμορίας που παρίσταναν τους υπαλλήλους εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας
- «Ανακωχή» Πάλας – Γκλάσνερ, μένει ο Αυστριακός στον πάγκο των «αετών»
- «Νόμος περί Εξέγερσης» – Το Πεντάγωνο προετοιμάζει 1.500 στρατιώτες για αποστολή στη Μινεσότα
- Ταΰγετος: Γλίστρησαν και έπεσαν σε χαράδρα – Δύσκολη η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 8 ορειβατών – 4 τραυματίες
- Ψυχομαγεία, Ταρώ και Θάνατος – Ο Αλεχάντρο Χοντορόφσκι είναι έτοιμος να πεθάνει με έναν «μεγάλο οργασμό»
- Ηλιούπολη – Ολυμπιακός Β’ 1-0: Το γκολ του Μπλανκ έκρινε τον αγώνα (vid)
- Συρία: Στην κομβική πόλη Ράκα εισέβαλε ο κυβερνητικός στρατός – Μάχες με τους Κούρδους, ποιος ελέγχει τι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442