Συστάσεις από τον ΟΟΣΑ για αλλαγές στο Ασφαλιστικό και ευελιξία στις απολύσεις
Αισιόδοξος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία εμφανίζεται ο ΟΟΣΑ, ωστόσο για μία ακόμα φορά συνιστά στην κυβέρνηση να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και να κάνει ευκολότερες τις απολύσεις.
Αισιόδοξος για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας την επόμενη διετία εμφανίζεται ο ΟΟΣΑ, ωστόσο για μία ακόμα φορά συνιστά στην κυβέρνηση να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και να κάνει ευκολότερες τις απολύσεις.
Ο Oργανισμός Oικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι το 2007 και το 2008 ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει στο 4% και ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των δημοσίων δαπανών στο μέλλον αλλά και την επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Στην έκθεσή του, η οποία θα παρουσιαστεί σήμερα, Τετάρτη, ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει στην κυβέρνηση την αναγκαιότητα να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, στο σύστημα υγείας αλλά και να προωθηθούν αλλαγές στην αγορά εργασίας για να αντιμετωπιστεί η ανεργία.
Ο ΟΟΣΑ ζητεί την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης καιτην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων,ακόμα και στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ο ΟΟΣΑ επιμένει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αγοράς εργασίας και μιλά για ανάγκη απελευθέρωσης του ορίου των απολύσεων.
Μεταξύ άλλων, ο διεθνής οργανισμός εκτιμά πως απαιτείται μείωση του κόστους εργασίας, μείωση των μισθών για τους νέους και καταβολή λιγότερων ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για τιςσυλλογικές διαπραγματεύσεις υποστηρίζει πως θα πρέπει να γίνονται σε επίπεδο επιχείρησης ή επαγγέλματος.
Σε ό,τι αφορά στις μισθολογικέςαυξήσεις, λέει ότιπρέπει να είναισυγκρατημένες και τα επόμενα χρόνια.
Για την Παιδεία, προτείνει την επιβολή διδάκτρων στα κρατικά πανεπιστήμια.
Ο γγ του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία βρίσκεται στην Αθήνα και συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή κσι στη συνέχεια μετον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου.
Ο κ. Γκουρία θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομίας με τον οποίο θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.