Ο διαβήτης επηρεάζει αρνητικά την ανδρική γονιμότητα
Σικάγο: Ο διαβήτης ίσως καταστρέφει το σπέρμα, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει και τη ανδρική γονιμότητα, ισχυρίζονται Βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.
Σικάγο: Ο διαβήτης ίσως καταστρέφει το σπέρμα, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει και τη ανδρική γονιμότητα, ισχυρίζονται Βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction.
Σε μια από τις πρώτες μελέτες σύγκρισης του DNA του σπέρματος διαβητικών και μη ασθενών, οι ειδικοί διαπίστωσαν περισσότερες γενετικές βλάβες στα σπερματικά κύτταρα των διαβητικών, πιθανή ένδειξη μειωμένης γονιμότητας.
Οι ερευνητές του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, μελέτησαν δείγμα σπέρματος από 27 άνδρες με διαβήτη τύπου Ι, μέσης ηλικίας 34 ετών και 29 μη διαβητικών ανδρών, ίδιας ηλικίας.
Οι εθελοντές επιλέχθηκαν από κέντρο ενδοκρινολογίας του Μπέλφαστ και μεταξύ ανδρών που είχαν ζητήσει να υποβληθούν σε έλεγχο της γονιμότητας τους.
Επειδή οι διαβητικοί συμμετέχοντες είχαν αναζητήσει θεραπεία γονιμότητας, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι και αυτοί ενδεχομένως να έχουν σπερματικές βλάβες συγκριτικά με τον μέσο άνδρα.
Διαπίστωσαν ότι ενώ ο σπερματικός όγκος ήταν χαμηλότερος στους διαβητικούς, όλοι οι υπόλοιποι δείκτες περιλαμβανομένης της σπερματικής συγκέντρωσης, της παραγωγής, της μορφής, της δομής και της ικανότητας κίνησης φαίνονταν φυσιολογικοί.
Ωστόσο, όταν μελέτησαν το DNA, παρατήρησαν πολύ περισσότερη βλάβη στο σπέρμα των διαβητικών ανδρών.
Η βλάβη του σπέρματος μπορεί να εξασθενήσει την ανδρική γονιμότητα και έχει συσχετιστεί με ζευγάρια με ιστορικό αποβολών.
health.in.gr
- Μια νύχτα μόνο: Συγκλονιστικές εξελίξεις στο αποψινό επεισόδιο
- Δένδιας για 25η Μαρτίου: «Η ιστορική μνήμη είναι ο οδηγός μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου»
- Η Αντέλ στο καστ, τα γυρίσματα στη Ρώμη – Όσα γνωρίζουμε για τη νέα ταινία του Τομ Φορντ
- Στις φλόγες τυλίχθηκε αυτοκίνητο στην Κορίνθου-Πατρών – Διακοπή κυκλοφορίας
- Η ανάρτηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για την 25η Μαρτίου
- Συνέδριο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Προς ενιαίο κόμμα και απόρριψη κάθε συνεργασίας με τη ΝΔ
- O 19χρονος γιος της Σάρον Στόουν αποκαλύπτεται – Χαλαρές στιγμές για τη μαμά, τον Κουίν και τον σκύλο
- Ουίπετ: Ο σκύλος που ταιριάζει σε κάθε οικογένεια
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442