Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ο περιορισμός του αλατιού προλαμβάνει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο περιορισμός του αλατιού προλαμβάνει το έμφραγμα και το εγκεφαλικό επεισόδιο

Λονδίνο: Η κατανάλωση λιγότερου αλατιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 25% και θανάτου από κάθε αιτία κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο BMJ.

Λονδίνο: Η κατανάλωση λιγότερου αλατιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 25% και θανάτου από κάθε αιτία κατά το ένα πέμπτο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο BMJ.

Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης με επικεφαλής την Δρ Νάνσι Κουκ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 2.400 άτομα και κατάφερε να αποδείξει για πρώτη φορά ότι η μείωση του αλατιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσημάτων όπως τα εγκεφαλικά και καρδιαγγειακά επεισόδια, επιπροσθέτως της μείωσης της πίεσης του αίματος.

Οι εθελοντές που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου ανεξαρτήτου αιτιολογίας κατά τη διάρκεια της μελέτης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.

Αναρίθμητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να συντελέσει σε υπέρταση. Αυτό συμβαίνει διότι το αλάτι αντλεί περισσότερο νερό από το αίμα και η αύξηση σε όγκο ασκεί περισσότερη πίεση στα τοιχώματα των αγγείων. Η υπέρταση είναι γνωστό ότι συντελεί στα καρδιακά νοσήματα, αλλά ελάχιστες μελέτες έχουν αποδείξει άμεσο συσχετισμό μεταξύ αλμυρών τροφών και της πάθησης.

Η Δρ Κουκ όμως στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνέλεξε δείγματα ούρων από περισσότερα από 3.000 άτομα με άνω του φυσιολογικού αρτηριακή πίεση. Η ανάλυση των δειγμάτων που συνέλεξε κατά τη διάρκεια 24 ωρών, έδωσε μια σαφή εικόνα γα την πρόσληψη αλατιού. Κατά μέσο όρο, κατανάλωναν 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα.

οι μισοί συμμετέχοντες ακολούθησαν εβδομαδιαία μαθήματα μαγειρικής για τον περιορισμό του αλατιού στο γεύμα και για τη σωστή ερμηνεία των ετικετών των τροφίμων.

Μετά από περίπου τρεις μήνες μαθημάτων μαγειρικής, τα δείγματα ούρων αποκάλυψαν ότι τα άτομα είχαν μειώσει την ημερήσια πρόσληψη αλατιού κατά περίπου τρία γραμμάρια την ημέρα κατά μέσο όρο, το αντίστοιχο του μισού ενός κουταλιού του γλυκού.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα η Δρ Κουκ κατάφερε να καταγράψει στοιχεία για την υγεία περίπου 2.415 εκ των συμμετεχόντων από το ιατρικό ιστορικό τους και τηλεφωνικές συνεντεύξεις.

Οι τελευταίες έδειξαν ότι τα άτομα που είχαν ακολουθήσει τα μαθήματα μαγειρικής για τη μείωση του αλατιού πριν πολλά χρόνια συνέχιζαν να καταναλώνουν λιγότερο από την ομάδα ελέγχου. Για παράδειγμα, το 47% εξ αυτών που είχαν κάνει μαθήματα μαγειρικής δήλωσαν ότι αναζητούσαν τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι όταν ψώνιζαν στο σούπερ μάρκετ, συγκριτικά με το 29% της ομάδας ελέγχου.

Εκ των 200 ατόμων που είχαν εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο, περιλαμβανομένου του εμφράγματος και του εγκεφαλικού επεισοδίου, τα τελευταία 15 χρόνια, 112 δεν είχαν λάβει διατροφικές συστάσεις και 88 ήταν στην ομάδα που έμαθε να μειώνει το αλάτι.

Αφού ελέγχθηκαν και παράγοντες όπως το βάρος και η ηλικία, η ερευνήτρια υπολόγισε ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 30% μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου κατά 25%.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο