Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Πρωτοβουλία ΕΛΠΕ για επίλυση του θέματος εισαγωγής καυσίμων από την ΟΚΤΑ στο Κόσοβο

Πρωτοβουλία ΕΛΠΕ για επίλυση του θέματος εισαγωγής καυσίμων από την ΟΚΤΑ στο Κόσοβο

Για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την εισαγωγή καυσίμων από το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ στο Κόσοβο, ο γενικός διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων των ΕΛΠΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θα συναντηθεί με κυβερνητικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ και του Κοσόβου.

93

Προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, με την εισαγωγή καυσίμων από το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ στο Κόσοβο, ο γενικός διευθυντής διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων και πρόεδρος της ΟΚΤΑ κ. Μιχάλης Μυριάνθης αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και θα συναντηθεί με κυβερνητικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ και με τις αρχές του Κοσόβου.

Από την πλευρά του το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ, το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου εξαγοράστηκε το 1999 από τα ΕΛΠΕ, εξέφρασε έκπληξη για την απόφαση των αρχών του Κοσόβου να εφαρμόσουν νέες, αυστηρότερες προδιαγραφές για την ποιότητα καυσίμων που εισάγονται στο Κόσοβο. Το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ, καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς του Κοσόβου σε ποσοστό 85%.

Εξαιτίας της απόφασης αυτής, οι αρχές του Κοσόβου, εδώ και επτά ημέρες, δεν επιτρέπουν βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα από το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ για την αγορά του Κοσόβου, να περάσουν τα σύνορα, με αποτέλεσμα περίπου 120 βυτία να έχουν ακινητοποιηθεί στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσόβου, καθότι το μεγαλύτερο μέρος των καυσίμων αυτών δεν ανταποκρίνεται στις νέες προδιαγραφές.

Οδηγοί κάποιων βυτιοφόρων δήλωσαν στα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ότι η αστυνομία του Κοσόβου τους εξανάγκασε, χρησιμοποιώντας ακόμη και απειλές, να εγκαταλείψουν την συνοριακή διέλευση και να επιστρέψουν με τα φορτηγά τους πίσω στα Σκόπια.

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΚΤΑ αναφέρει ότι οι αρχές του Κοσόβου, στις αρχές του 2007 ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν, από τις 15 Μαΐου 2007, τις αυστηρότερες προδιαγραφές που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Μερικές από αυτές τις προδιαγραφές (όπως ποσοστό θείου στο μαζούτ 1%) δεν έχουν μέχρι τώρα εφαρμοστεί ούτε σε χώρες μέλη της ΕΕ.

Στις 17 Απριλίου του 2007, χωρίς προειδοποίηση ούτε προς την ΟΚΤΑ ούτε προς τις εταιρίες εισαγωγής πετρελαιοειδών του Κοσόβου, οι αρχές του Κοσόβου έθεσαν σε εφαρμογή τις νέες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες, στον συνοριακό σταθμό Μπλάτσε, να ακινητοποιηθούν περισσότερα από 120 βυτιοφόρα.

Η ΟΚΤΑ, στην ανακοίνωσή της, τονίζει ότι τα προϊόντα της είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο) και συμπληρώνει ότι η εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει την πραγματοποίηση των έργων και μελετών που απαιτούνται για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου, ώστε να είναι σε θέση να καλύψει όλες τις ανάγκες της αγοράς με τα πλέον ποιοτικά προϊόντα.

Επιπλέον, η ΟΚΤΑ σημειώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των νέων προδιαγραφών για την ποιότητα των καυσίμων που αποφάσισαν οι αρχές του Κοσόβου, είναι η λειτουργία εξοπλισμένου χημείου, το οποίο θα διενεργεί τους αναγκαίους ποιοτικούς ελέγχους. Στο Κόσοβο, τέτοιο χημείο δεν λειτουργεί.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις αρχές του Κοσόβου για την εξέταση του προβλήματος που έχει ανακύψει, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ζόραν Στάβρεφσκι ανήγγειλε και συνάντηση με τη διοίκηση της ΟΚΤΑ.

Η ΟΚΤΑ εξάγει ετησίως στο Κόσοβο περίπου 300 χιλ. τόνους υγρών καυσίμων -αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων- που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της παραγωγής του διυλιστηρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο