Κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη
Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Βουλγαρίας - Ελλάδας για συνεργασία στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κατά οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
38
Κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας – Βουλγαρίας – Ελλάδας για συνεργασία στην κατασκευή και εκμετάλλευση του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και κατά οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συμφωνία αποτελεί συλλογικό αποτέλεσμα των υπουργείων Ανάπτυξης και Εξωτερικών ως συνέχεια των προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας επισημαίνοντας ότι ο αγωγός αυτός καθιστά την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στην περιοχή. Οι εθνικές επιτυχίες δεν ανήκουν σε ένα κόμμα, είπε χαρακτηριστικά.
Μεγάλο εθνικό έργο χαρακτήρισε τον αγωγό και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Χρ.Παπουτσής αναγνωρίζοντας τη δέσμευση του κ. Σιούφα στην προώθηση του αγωγού. Ο κ. Παπουτσής αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση του ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει το Δημόσιο στρατηγική θέση στα ΕΛΠΕ, ούτως ώστε να ενισχυθεί και η συμμετοχή του Δημοσίου στον αγωγό.
Τα «πιράνχας» του δημόσιου πλούτου και όχι οι εργαζόμενοι θα ωφεληθούν από την κατασκευή του αγωγού, είπε ο ομιλητής του ΚΚΕ Ν.Γκατζής καταψηφίζοντας τη σύμβαση. Τα 25 εκατ. δολάρια από τα τέλη διέλευσης είναι λίγα μπροστά στις φοροαπαλλαγές που δίδονται στην κοινοπραξία του αγωγού και στις κατασκευαστικές, είπε ο κ. Γκατζής.
Από την πλευρά της, Ασημ. Ξηροτύρη-Αικατερινάρη του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε τα σημαντικά γεωπολιτικά οφέλη του αγωγού, εξέφρασε ωστόσο τον έντονο προβληματισμό της για την προστασία του θαλασσίου και κοινωνικού περιβάλλοντος, καθώς και για το ενδεχόμενο οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία να πέσουν σε ξένα χέρια, όπως στην ενδιαφερόμενη αμερικανική Chevron.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442