Λος Aντζελες: Μια νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι η κατανάλωση λαχανικών και φρούτων λειτουργεί θετικά για την υγεία.
Ερευνητές του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου Fred Hutchinson με επικεφαλής τον Δρ Aλαν Κρίσταλ έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 500.000 Αμερικανούς συνταξιούχους και διαπίστωσε ότι μόλις μια επιπλέον μερίδα φρούτων ή λαχανικών την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου.
Αναρίθμητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η διατροφή παίζει ρόλο στον καρκίνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι έως και τα δύο τρίτα όλων των καρκίνων προέρχονται από παράγοντες της διαβίωσης όπως το κάπνισμα, η διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.
«Μπορεί να μην ακούγεται ως κάτι νέο, ότι τα λαχανικά προστατεύουν από τον καρκίνο, αλλά τουλάχιστον στην επιστημονική βιβλιογραφία υπάρχει σαφώς μια διχογνωμία επί του θέματος», εξηγεί ο Δρ Κρίσταλ.
Ο ερευνητής ζήτησε από τους άνδρες και τις γυναίκες (50 ετών και άνω) να δώσουν στοιχεία για την διατροφή τους, και τους έθεσε υπό παρακολούθηση για πέντε χρόνια ώστε να καταγράψει όλες τις διαγνώσεις περιπτώσεων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ο οποίος είναι η έκτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Ο καπνός και η χρήση αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου, ο οποίος επηρεάζει την στοματική κοιλότητα, τη μύτη, τις κοιλότητες και τον λαιμό.
Από τη μελέτη προέκυψε λοιπόν ότι τα άτομα που έτρωγαν έξι μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα ανά 1.000 θερμίδες μείωναν τον κίνδυνο καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου κατά 29% συγκριτικά με την κατανάλωση μιας και μισής μερίδας.
Ένας μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου 2.000 θερμίδες ημερησίως.
«Η αύξηση της κατανάλωση κατά μόλις μια μερίδα φρούτων και λαχανικών ανά 1.000 θερμίδες την ημέρα σχετίζεται με 6% μείωση του κίνδυνου εκδήλωσης καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου», τονίζει ο Δρ Νηλ Φρίντμαν του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ.
Εξάλλου μια άλλη μελέτη σχετική με τη διατροφή που έγινε σε δείγμα 183.000 κατοίκων της Καλιφόρνια και της Χαβάη, έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φλαβονόλες μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος, ειδικά στους καπνιστές.
Οι φλαβονόλες είναι συχνές στα φαγητά με φυτική προέλευση, αλλά εντοπίζονται σε υψηλές συγκεντρώσεις στα κρεμμύδια, τα μήλα, τα σαρκώδη φρούτα, στο λάχανο και το μπρόκολο.
Τα άτομα που έτρωγαν τις μεγαλύτερες ποσότητες φλαβονολών είχαν 23% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παγκρέατος, συγκριτικά με αυτούς που έτρωγαν ελάχιστες ποσότητες